Читај ми!

Да ли је било пропуста код уништавања торти?

У Управи за ветерину сматрају да у њиховом раду није било пропуста у вези са случајем торти са депоније у Крагујевцу, док начелник Шумадијског округа сматра да је процедура "нарушена" на неколико места.

Да процедура у случају 18.000 торти, довезених на депонију на уништавање које су на крају завршиле у илегалној продаји, није испоштована у потпуности, сматра и председник скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић који је тим поводом сазвао седницу тог тела, јавља Танјуг.

Директор Управе за ветерину Дејан Бугарски рекао је да ветеринарски инспектор није направио пропусте, јер је обезбеђена следљивост производа који је упућен на нешкодљиво уклањање.

Бугарски је такође објаснио да торте нису могле бити уништене у кафилерији из више разлога, међу којима су то што таква амбалажа не може да се прерађује, а питање је и да ли би тако добијени производ био употребљив.

"Трећа ствар, у том тренутку кафилерије које раде нису могле то да приме зато што су биле оптерећене великом количином сировина које је у том тренутку било битније прерадити", рекао је Бугарски новинарима.

Поставља се и питање да ли је требало да и неке друге инспекције - пољопривредна, санитарна, учествују у томе, истакао је Бугарски, додајући да постоје одређене "рупе" у надлежностима инспекција што ће бити превазиђено новим Законим о безбедности хране.

Указао је и да је било немогуће уништити толику количину амбалаже или обележити торте, додајући да је закопавање такве врсте производа сасвим прихватљиво.

Према речима начелника Шумадијског округа Дамјана Срејића, постоји више проблематичних тачака у том случају - најпре то што отпад није класификован на прави начин и дефинисан као комунални, што није, јер је такав отпад из домаћинства, а у овом случају је индустријски.

Друго, торте су одвезене на локацију која није депонија, већ сметлиште, а у ветеринарској инспекцији нису ни покушали да провере да ли торте могу бити транспортоване за Сомбор, где би биле уништене на прави начин, рекао је Срејић.

Необично је што су се торте тако брзо отопиле, као и то што су што према налазима, додуше незваничним, Института за јавно здравље Крагујевац, ти производи чак и сада потпуно исправни, навео је Срејић.

"То доводи у сумњу цео систем и след догађаја", истакао је Срејић, додајући да је истрага у току, да се испитује и део везан за осигурање.

Неке индиције постоје, рекао је Срејић, закључивши да треба сачекати крај истраге и званичне налазе.

Ристичевић сматра да је амбалажа требало да буде обележена, као и да је било неопходно да инспекција, и ветеринарска и фитосанитарна, буде присутна до самог краја процедуре, односно уништавања торти.

Сматра спорним и то што није донето решење о спровођењу процедуре, већ је ветеринарски инспектор дао налог на основу записника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво