Читај ми!

Железнице поправљају рампу у Параћину

Председник Савета за безбедност саобраћаја општине Параћин Душан Илић рекао је да је железница почела са поправком аутоматске рампе на међународној прузи Београд-Ниш, у Месној заједници Данково, због које десет дана протестују грађани.

Железница је са аутматске рампе скинула бранике и покрила сигнализацију и тако ће бити до тренутка када ће рампа бити поправљена, рекао је Душан Илић новинарима, преноси Танјуг.

Илић је додао да је у том делу града, у улицама мајора Гавриловића и Кајмакчаланској, измењен режим саобраћаја.

"Саобраћај је ограничен на десет киломатара на час са обавезним заустављењем испред пружног прелаза", рекао је Илић и упозорио возаче да буду опрезни.

Додао је да ће "саобраћајна полиција врло често обилазити ово место".

Протести грађана Данкова око аутоматске рампе на овом делу пруге, не престају, од 2. јануара када је на овом прелазу погинуо један грађанин Параћина.

Железница тврди да је квар на систему пружног прелаза рампе настао због те саобраћајне незгоде и зато не функционише на прави начин.

Одборник Скупштине општине Параћин из Данкова Владан Димитријевић, демантује Железницу. "То није тачно, рампа и сигнализација на овом пружном прелазу на ради најмање 20 до 25 дана, пре незгоде", рекао је Димитријевић.

Грађани су огорчени, они истичу да са аутоматском рампом од поствљања у марту прошле године "имају стално проблеме" и додају да "никада нису безбедни на том прелазу, рампа се спушта и подиже и када треба и када не треба".

Предлози грађана

"Рампа више не ради него што ради, поготово зими", кажу грађани.

Предлажу да се врати ручно подизање и спуштање, када аутоматско не функционише.

Железница је Савету за безбедност саобраћаја општине саопштила, да је од постављања аутоматске рампе "31. марта, прошле године, на рампи осам пута био квар", грађани трде "много, много више".

Из Железнице су обавестили да "примењују посебну процедуру за прелазе који не раде".

Воз када наилази на такав пружни прелаз зауставља се на 20 до 30 метара пре прелаза и звучном сигнализацијом најављуе прелаз. Машиновођа мора да се увери да је безбедно да прође и малом брзином око дест километара на сат прелази преко таквог пружног прелаза.

Општина је, очистила прелаз од снега, бацила резлу, и упозорила возаче на опрез и путну сигнализацију која упозорава на пружни прелаз.

Реч је о веома фреквентном пружном прелазу, кога мештани зову "прелаз код Штофаре" а у току 24 сата преко њега пређе иземђу 1.000 и 1.500 путничких возила, аутобуса пуних путника, камиона, прође и невероватно велики број пешака, људи, деца свих узраста, ђаци...

Дуге колоне 

Када се рампа "заинати" па неће да се дигне иако је воз давно прошао, возила чекају и неколико сати у дугој колони која се том прилком формира, објашњавају грађани.

У таквој ситуацији се зове полиција која некоме јави и дође техничар у кућицу, подигне рампу и крену возила, објаснио је одборник Димитријевић.

"Проблем је, посебно код деце, како деци објснити да ли смеју да прођу овој пружни прелаз када су спуштени браници, али и код одраслих људи који постају нервозни, због дугог чекања и заобилазе рампу", рекао је Димитријевић.

Сатима понекада чекају и болесници и возила Службе хитне помоћи, објаснио је Димитријевић.

На овом пружном прелазу у ноћи 2. јануара, око 23 сата, путнички воз је ударио у аутомобил, смртно је страдао возач.

Несрећа се догодила када је била спуштена рампа, а возач аутомобла покушао да прође поред спуштених браника.

Аутомобил се, после удара воза, запалио, па су у гашењу пожара интервенисали ватрогасци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво