ЕУ помаже науку и школство у Србији

Археоботаника за сада не постоји у српској науци, али захваљујући средствима за нови пројекат, могуће је да ће се ускоро изучавати и на нашим универзитетима.

Европски истраживачки савет је одобрио 1,7 милиона евра за петогодишње истраживање професорима Филозофског факултета Универзитета у Београду. У протеклих петнаест година Европска унија је у образовање уложила више од 63 милиона евра.

Истраживања на граници оставривог. Програм који ће вероватно отворити нове научне дисциплине. То је програм BIRTH за који је професорка Софија Стефановић добила средства Европског истраживачког савета. За сада у тиму Лабораторије за биоархеологију ради осам истраживача.

"Пројекат 'Birth' сe бави преисторијским ферталитетом и покушава да одгонетне како су људи успели да оставаре демографску експанзију још у време праисторије", каже професорка Софија Стефановић.

Искуства са претходних међународних пројекта користе се и за нова истраживања у оквиру програма ХОРИЗОНТ 2020 за које ће Европска уније до 2020. издвојити око 78 милијарди евра. Добра прилика за мобилизацију науке али и привреде.

"То су с једне стране научни капацитет и сјајни истраживачи и научници, поједине групе на појединим универзитетима, али ту имамо и институте. Примарна групација којој се истраживачи обраћају јесу наше националне контакт-особе за различите области Хоризонта 2020. Жеља нам је да имамо што ширу друштвену подршку у овом смислу, и да максималан број њих буде скупа са нама у овоме", каже Виктор Недовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја

Средствима Европске уније обнављају се и изграђују школе. Тако је Шумарска школа у Краљеву добила 533.000 евра, односно најсавременије машине за обраду дрвета и постала најбоље опремљена школа те врсте у региону. Експери из иностранства на сваких шест месеци проверавају да ли су машине у функцији.

"Захваљујући тим машинама ми смо једини у Србији који су уписали 18 столара који ће радити на тим машинама", каже Зоран Николић, директор Шумарске школе из Краљева.

Ученик те школе Лазар Стефановић истиче да ће он и његове колеге, када заврше школу, бити оспособљени да раде на најсавременијим машинама.

Важно је осмислити добар пројекат, али и добро познавати и поштованти законску процедуру. Зато они који већ користе ове програме несебично помажу свима који би желели да се опробају на конкурисима.

Тако је нобеловац сер Тим Хант одржао предавање о програму Европског истраживачког савета. У научне пројкете Европске уније укључени смо од 2007. године. У претходни програм Србија је уложила 10 милиона, а кроз пројекте је добила 45 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво