Кад кућа није тесна...

Празници су прилика да се чланови породице окупе и да деца обиђу родитеље. Породице са више од петоро деце су реткост, а када их је осморо, колико их има породица Милошевић из околине Алексинца, онда је то кажу право богатство.

Породицу Милошевић упознали смо пре седам година када је у великој акцији РТС помогао да добију сигуран кров над главом. Данас је, кажу, у њиховом дому сасвим другачије. За десеторо Милошевића празничну трпезу обично припрема мама Данијела са четири кћери.

Мала Александра каже да воли да помаже мами да кува, пере и чисти, а Јасмина истиче да воли све да ради, а највише да постави и да сервира, али да ипак не воли да кува.

Посла има свакодневно, јер машина за веш ради четири пута дневно. Времена треба и да се за десеторо укућана припреми ручак, умесе два велика хлеба, да се почисти и да седморо ђака, иако је распуст, заврши школске обавезе.

"Некада не стигнем да им помогнем око домаћег задатка, јер имам једног првака, једног који је други разред и малу која је у забавишту, па и они доносе књиге да се кући ради, али ту су Никола, Јасмина и Ненад па прискоче у помоћ", прича мама Данијела Милошевић.

Милошевићи су до пре шест година живели у тешким условима. После наше приче, од државе су добили сеоско домаћинство и нешто земље. А добри људи су помогли куповином кућних апарата.

"Променило се доста тога. Живимо много боље, кренули смо са пољопривредом. Деца се школују и ја сам презадовољан и пресрећан човек", каже Љубомир Милошевић.

И не жале се јер, кажу, од пољопривреде може да се живи. Узели су и земљу у закуп, чувају свиње, а кредитом су подигли нову шталу. Најстарији Никола, који има двадесет година, највише помаже оцу.

"Жеља ми је да купим краву или јуницу, а можда и теле па да га чувам од малена", каже Никола.

На питање да ли иду заједно компјутер и свиње и краве, Никола каже да иду јер на интернету има све – и за краве и за шталу.

Нађу ова деца времена и за рачунар, фудбал, изласке, али су, кажу, од малена научили да раде. Зато се и најмлађа, шестогодишња, Анастасија похвалила да ће мајци на пролеће помагати да засаде цвеће.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије