Сертић: Подстицаји филмској индустрији

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да је на састанку о предлогу уредбе о подстицајима филмској индустрији у Србији са представницима Српске филмске асоцијације договорено да се до краја јануара заврше сви договори и да се већ почетком фебруара може изаћи са уредбом и званично.

Учесници састанка били су и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и министар финансија Душан Вујовић, преноси Танјуг.

Сертић је подсетио да је филмска индустрија веома развијена у целом свету и да се сматра делом креативне индустрије.

"Оно што је за нас важно, имамо иницијативу представника кинематографије и домаће, али и оних који раде продукцију за стране инвеститоре, да се одређеним подстицајима омогући страним инвеститорима у тој области да добију одређене врсте олакшица како би имали веће привлачење инвестиција", рекао је Сертић.

Те инвестиције се, како је објаснио, воде као извозни послови у Србији па је и за нас такође важно, а пре свега и за Министарство привреде због ефекта на привлачење инвеститора у смислу потражње за домаћим робама и услугама.

Он је навео да су представници кинематографије на састанку предочили примере из окружења како би то утицало на повећање прихода државе.

"Ове године правили смо уштеде на свим нивоима па су и буџети Министарства културе знатно мањи, разговарали смо како можемо да направимо некакав балансиран однос, и у том смислу дати су предлози да један део процента од подстицаја који буду евентуално одобрени за стране компаније долази директно у буџет за домаћу кинематографију", рекао је Сертић.

Он је навео да је преостало да се у току јануара идуће године "направе коначно дефинисани облици како би требало да изгледа уредба", и под ингеренцијом којих министарстава ће бити.

Министарство културе, како је казао, требало би да води рачуна о томе каква врста филмова ће се снимати код нас како бисмо избегли евентуалне проблеме.

"Договорили смо се да до краја јануара завршимо све договоре на бази овога и да већ почетком фебруара можемо да изађемо са уредбом и званично", рекао је Сертић.

Компаније које раде за стране инвеститоре нас уверавају да би тиме и Србија као дестинација за снимање филмова била далеко атрактивнија, навео је министар привреде.

С обзиром да имамо договор о једном делу процента који би се издвајао за домаћу кинематографију, то би био додатни буџет за кинематографе који се баве домаћим филмом, додао је Сертић.

"Тако обе стране добијају", закључио је министар привреде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије