Читај ми!

И "обичан свет" на мети хакера

Мислите да нисте безбедносно интересантни и да никоме не требају ваше тајне? Ако сте доктор, новинар, политичар, неко би могао да злоупотреби неку вашу шкакљиву преписку. Професор безбедности тврди да смо безбедносно неписмен народ.

У последње време, често се говори о дигиталној безбедности и опасностима од хакера, који могу нанети велику штету уколико дођу до података из ваших компјутера или мобилних уређаја. У таквим нападима страдају најчешће богате компаније. Oд њих страхују познате личности, али ни "обичан свет" није незанимљив хакерима.

"Најбаналнији пример – нека предаје у средњој школи, нека предаје на факултету, нека је доктор, било ко, ако за ту особу постоје компромитујући подаци и ако дођу у неадекватне руке, могу се искористити за уцену", каже Горан Мандић, професор на Факултету безбедности.

Размена приватних или пословних тајни мејлом је безбедна готово као писање по фасади. А ако користите неки бесплатни јавни интернет (вајерлес), могао би да вас изненади коначни рачун.

"На 'фри вајерлесу' са андроид телефона, коришћењем одређене апликације, могуће је једноставно ући у комуникацију осталих корисника који користе ту слободну мрежу и очитати њихове шифре, гледати на које сајтове иду, пресретати комуникацију", каже Мандић.

Некадашњи дисидент који је имао ту непријатност да га држава осматра пре две деценије, заборавио би на технологију да данас има сличан проблем.

"Прво, никада не бих имао мобилни телефон. Друго, не бих користио кредитну картицу, не бих возио исти ауто, јер све су то позиције где може да се прикачи, намести, прислушкује, џи-пи-ес прати", каже социолог Милан Николић.

Као социолог не схвата потребу да се сами експонирамо тако да наше тајне стављамо на тацну. Оно што имамо, каже, лажни је осећај безбедности.

"Људи греше када мисле да је у време слободе потпуна безбедност. Ни демократска држава, ни демократска полиција не могу да штите сваког грађанина у сваком тренутку и они сами морају да мисле о својој безбедности", истиче Николић.

Тужна чињеница за крај: ниједан систем није потпуно безбедан нити савршен. Ма колико лозинки ставили, није довољно. Савет је – свака додатна заштита умара хакера који вас прати. А у овој игри побеђују упорни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара