Читај ми!

НУНС: Новинари изложени притисцима

Власт не ради довољно да омогући услове за нормалан рад новинара па су они изложени економским и политичким притисцима, а забележено је и 22 напада на новинаре, упозорава НУНС у свом годишњем извештају.

У 2014. години у Србији је забележено 22 напада на новинаре од чега је 12 било физичких напада што је упозоравајућа бројка која показује да је дошло до погоршања положаја медијских професионалаца, оцењено је у годишњем извештају Независног удружења новинара Србије.

На конференцији за новинаре на којој је представљен извештај, представници НУНС-а оценили су да власт не ради довољно на томе да омогући услове за нормалан рад новинара и да су новинари изложени бројним економским и политичким притисцима, а упозорили су на раст аутоцензуре због тога што се напади на медијске професионалце не санкционишу, преноси Танјуг.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић каже да су осим напада на новинаре чији је најдрастичнији пример у 2014. напад на Давора Пашалића, присутни и други притисци као што су тужбе, затим повећани су притисци на онлајн медије уклањањем појединих садржаја са интернета и обарањем одређених сајтова, а укидањем појединих емисија као што је "Утисак недеље" осиромашен је јавни дијалог.

Наводећи да је у 2014. поднето шест тужби против новинара, Обрадовић каже да су три тужбе поднели они са "подебелим криминалним досијеом", међу којима је и Лука Бојовић.

Најавио је да НУНС покреће систем раног упозоравања који треба да омогући благовремено реаговање на нападе на новинаре, али и да покаже где постоји проблем у систему заштите новинара, колико је напада процесуирано и чија је одговорност што ти поступци "стоје".

Обрадовић је навео и да је у Србији од 2008. до 2013. било укупно 348 напада на запослене у медијима.

Упитан о случају Ћурувија, Обрадовић је казао да НУНС нема никаквих нових сазнања осим онога што је познато широј јавности, и да верује да ће на крају тужилаштво и суд доћи до истине и да ће извршиоци и налогодавци тог убиства бити кажњени.

"Тешко је рећи да ли смо задовољни. Нас брине темпо којим се одвија цео случај. Верујемо да тужилаштво и суд чине све што је у њиховој моћи, али то је по нама преспоро", каже Обрадовић.

Представљању извештаја НУНС-а присуствовали су заштитник грађана Саша Јанковић, Повереник за инфомације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, бивши судија Врховног суда Зорана Ивошевић, и помоћник министра културе и информисања Саша Мирковић.

Мирковић: Јењава атмосфера страха и неповерења

Помоћник министра културе и информисања Саша Мирковић није се сагласио са оценом Независног удружења новинара Србије (НУНС) да је у 2014. погоршан положај новинара и додао да јењава атмосфера страха и неповерења.

Он је у изјави Танјугу казао да Влада Србије и Министарство културе и информисања настоје да створе што боље услове за функционисање медија, али да свој део посла мора да уради и сама професија.

Мирковић каже да је 2014. била година у којој су донети медијски закони и да су закони о јавном информисању и о медијима конкретан пример где је врло изричито наведено да су било какви облици притсака на новинаре недопустиви и да они могу да се обрате за заштиту ако су изложени било каквом притиску.

"Што се тиче оцена у извештају и 22 напада на новинаре у 2014. треба рећи да су представници НУНС-а навели да је било чак 348 напада на новинаре од 2008. до 2013. Ако поредите 348 у року од пет година и 22 напада у једној години, онда морамо да се сложимо да је у питању силазни тренд и да је сасвим сигурно да је та атмосфера страха и неповерења нешто што јењава", навео је Мирковић.

Истичући да су по закону недозвољени притисци на новинаре, Мирковић је казао да сви нивои власти треба да учествују у стварању позитивне, конструктивне атмосфере али исто тако не треба заборавити одговорност новинарских удружења, медијских удружења, професионалаца, новинара и уредника.

"Нико не треба да очекује да ће неко уместо њих урадити онај део посла који је њиховом портфељу. Министарство културе и информисања се залаже за јачање институција, за функционисање система у најбољем могућем облику, али исто тако апелује да свако преузме свој део одговности", каже Мирковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара