Станари Карађорђеве жалили се Шабићу

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Како се наводи у саопштењу Повереника повод за покретање тог поступка је жалба Скупштине станара зграде у Карађорђевој 36 у Београду, у којој се наводи да је Дирекција најавила и настоји да реализује "попис станара" и "снимање станова" у сврху "утврђивања чињеничног и правог стања", преноси Танјуг.

У жалби, додаје се у саопштењу, наводи се да Дирекција није понудила никакво објашњење и навела правни основ осим апстрактне формулације "ради реализације Пројекта Београд на води".

Повереник је од Дирекције затражио да се без одлагања изјасни о законском основу и сврси такве обраде података о личности, а по пријему изјашњења одлучиће о даљим мерама.

"Станари зграде у Карађорђевој 36 узнемирени су због одсуства релевантних информација како у вези са 'пописом станара' тако и у вези са оним што би могло да представља повод за то", изјавио је Шабић.

Према његовим речима, с обзиром да ни у каквом контексту није помињано рушење зграде, станари акцију Дирекције доживљавају као непотребно и недопуштено узнемиравање.

"Већина питања која станари зграде у Карађорђевој 36 отварају нису у надлежности Повереника али имају несумњив, начелан, општи значај и заслужују озбиљну пажњу надлежних органа", рекао је Шабић.

Када је реч о "попису станара" он је подсетио да су према Закону о заштити података о личности потребни основни, минимални услови за допуштену обраду података, постојање ваљаног законског основа и јасно одређена сврха обраде.

"Будући да у конкретном случају ни једно ни друго није јасно, од Дирекције је затражено да без одлагања, ако то може, објасни", поручио је Шабић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се