Читај ми!

Штрајк може да одложи друго полугодиште?

Представници просветних синдиката који протестују већ шесту недељу, најављују могућност да, уколико се не постигне договор са Владом, буде одложен почетак другог полугодишта. Синдикати предлажу да се просветарима од 1. јануара исплаћује новчана помоћ у износу од 4.500 динара.

Портпаролка Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић рекла је агенцији Бета да ће ученицима бити "транспарентно и усмено" саопштене и образложене оцене на крају првог полугодишта, али да оне неће бити и потврђене на седницама одељењских већа.

"Напрасно неће бити кворума за одржавање одељењских већа, а без тако потврђених оцена и подељених књижица неће моћи да почне ни друго полугодиште", рекла је Јанковићева.

Оценила је да "претње" које стижу од министра просвете Срђана Вербића неће донети ништа добро, нити ће довести до постизања договора.

"Таман када нам се учинило да смо близу договора и када смо мислили да ће бити потписан посебан колективни уговор, удаљили смо се више него икада раније", упозорила је Јанковићева.

Јанковићева је Танјугу рекла да ће Штрајкачки одбор синдиката образовања Министарству просвете понудити предлог споразума чијим би се потписивањем окончао вишенедељни законски штрајк.

"Минимум наших захтева је враћање новца, оно што су узели од новембарске зараде и припремају у децембру, а понудили су да врате кроз новогодишњи додатак од 7.500 динара, требало би да нам исплаћују и за друге месеце, све до примене закона о платним разредима", рекла Јанковићева.

Синдикати, нагласила је, хоће да имају прецизне датуме до када ће бити завршен закон о платним разредима и када ће ступити на снагу.

Тражимо да се потписници обавежу да неће дирати чланове 130. и 131. Закона о основама система образовања и васпитања, који говоре о преузимању са листе, укрупњавању норме и запошљавању, рекла је Јанковићева.

Од 17. новембра четири репрезентативна просветна синдиката штрајкују скраћењем часова на 30 минута, а 22. децембра настава је у појединим школама била потпуно обустављена.

Штрајк скраћењем часова је настављен, а према подацима синдиката – штрајкује око 60 одсто школа у Србији.

Министар просвете Србије Срђан Вербић јуче је рекао да наставници у школама у Србији у којима је 22. децембра била обустављена настава неће добити дневнице за тај дан.

"Ко није држао наставу, не може да добије надокнаду за тај дан. То је сасвим извесно. Ако директори школа утврде да постоји озбиљније нарушавање процеса рада, очекујем покретање дисциплинских мера", рекао је Вербић за Телевизију Пинк.

Вербић је истакао да су најаве представника синдиката да неће бити закључене оцене ђацима "празне" претње и да не жели да верује да ће се то догодити.

Просветни радници траже да буду изузети од смањења плата у јавној администрацији за десет одсто, као и да буду уређени платни разреди у јавном сектору. Очекује се и договор о посебном колективном уговору, али и о закону о основама система образовања и васпитања.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво