Читај ми!

Телефони и таблети непријатељи сна

Истраживање Универзитета "Харвард" показало је да рачунари, телефони и таблети имају лош утицај на сан.

Ако се успављујете читајући вести, мејлове, поруке на паметном телефону или електронску књигу на таблету, могуће је да ћете лоше спавати, па чак и нашкодити свом здрављу.

Најновије истраживање показало је да плава светлост коју емитују паметни телефони и таблети може да поремети наш унутрашњи часовник за чак сат и по времена.

Тим истраживача са Харварда упоредио је ефекте читања класичне и електронске књиге на 12 добровољаца.

Узорци крви пацијената који су пет ноћи пред спавање читали са таблета показали су смањену производњу мелатонина – хормона спавања. Било им је потребно више времена да утону у сан, имали су мање рем сна, а следећег јутра будили су се уморнији.

Ово истраживање требало би посебно да нас забрине, јер недостатак сна повећава опасност од кардиоваскуларних болести, гојазности, дијабетеса, рака.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се