Читај ми!

Здравствени систем мора да стане на ноге

Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да је реформа здравственог система процес који је кренуо и више не може да се заустави. Здравство мора да се среди и да се људи осећају потпуно сигурно, каже министар.

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су промене здравственог система кренуле и да је то процес који више не може да се заустави. Неопходно је да се, како каже, систем среди "једном за свагда и да људи морају да се осећају сигурно".

"Морамо да мењамо здравствени систем и да се не ограничимо на промене две ствари. Систем мора да се стави на здраве ноге и тек тада ће се видети резултат", истиче Лончар.

Када је реч о одлуци да се у случају несталих беба донесе посебан закон, министар здравља истиче да је то почетак решавања вишедеценијског проблема.

"Ми смо обећали, саслушали, аназилирали и видели сте закључак. Каснимо пар дана, али смо испунили. У четвртак се виђамо са родитељима. Улазимо у процедуру, желимо ствар да доведемо до краја", наглашава Лончар.

Према његовим речима, најмањи могући рок за усвајање ток закона је неколико месеци.

Лончар истиче да је Министарство урадилo све да до случајева крађе беба не дође и додаје да данас у то нема сумње нити имамо пријаве. 

Коментаришући недавну изјаву директора КЦС-а Миљка Ристића да без "везе нема доброг лечења", министар каже да Министарство поштује свачије мишљење и да се на то са пажњом гледа и анализира.

"Преко везе идете у банку, пошту, а наш је циљ да се то не дешава у здравству. Желимо да људи имају максимално добре услове кад дођу, а за то је потребна подршка", наводи Лончар.

Говорећи о данашњем хапшењу гинеколога због илегалног абортуса, министар здравља је рекао да према таквим случајевима постоји нулта толеранција и да је тако нешто срамота.

"Знате да смо променили закон. Сви имају исту процедуру, и приватници и запослени у јавном сектору. Желимо да имамо исти увид и да казнимо кад се тако нешто деси. Они не смеју да се играју са људским животима", истиче Лончар.

Према његовим речима, Министарство у наредној години акценат ставља на набавку акцелераторa, скраћивање листа чекања, набавку 30 нових возила хитне помоћи.

"Све што смо до сада урадили, морамо још да усавршимо. Тако и специјализације, запошљавање...", закључује министар здравља.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво