Читај ми!

Вакцина се не треба плашити!

Родитељи у Србији све чешће одбијају да вакцинишу децу, иако је вакцинација законски обавезна, али пре свега најбезбеднија мера за превенцију болести. Стручњаци упозоравају и да невакцинисање угрожава колективни имунитет. Вакцине се не треба плашити, поручује докторка Горанка Лончаревић.

Према проценама Светске здравствене организације у Европи сваке године умре више од 30.000 деце управо од болести које се вакцинацијом могу спречити.

Горанка Лончаревић, начелница Одељења Института за јавно здравље Србије за надзор над вакцинама превентабилним болестима и за имунизацију, истиче да би системском вакцинацијом требало 95 одсто деце да буде обухваћено, али то није тако.

Узроци мањег броја вакцинисаних јесу здравствена струка, али и други фактори попут непроверених информација на интернету и на другим средствима информисања и они родитеље доводе у дилему, рекла је Лончаревићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Поручује да се вакцина не треба плаштити јер су донеле највећу корист човечанству после пијаће воде.

Заразне боелсти не познају границе, рекла је Лоначеревићева додајући да због пораста осетљиве популације има више епидемија – у Европи су то епидемије малих богиња, заушки, рубеле.

Дечја парализа је, међутим, у процесу искорењивања и последњи пут је 1996. регистрована на нашим просторима, рекла је Лончаревићева додајући да у Африци има те болести нарочито у местима где нема вакцинације.

Упозорава да у случају да родитељ одбије да вакцинише дете следи новчана казна у складу са законом.

Иако у Србији нема епидемија, бележе се случајеви малих богиња. У питању су спорадични случајеви, каже Лончаревићева истичући да су углавном у питању државаљни Републике Српске који студирају у Србији, при чему они представљају и извор инфекције.

Од јануара биће обавезна и петовалентна вакцина за децу рођену од првог новембра, док све остале вакцине остају на снази. Ту вакцину деца ће добијати о трошку државе.

Према подацима Институра 85 одсто популације која је планирана је вакцинисана против грипа, али то није довољан број лица који се планирају, закључила је Лончаревићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво