Награђени учесници војне параде у Београду

Припадници Министарства одбране и Војске Србије који су учествовали у војној паради "Корак победника", као и организације и појединци који су помогли њено одржавање, награђени су у Дому Гарде на Топчидеру.

Ванредна унапређења, војне медаље и плакете награђенима су уручили начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и министар одбране Братислав Гашић, који је истакао да је заустављен тренд до 2012. који је "водио нестанку војске".

Према Гашићевим речима, у години огромних искушења српска војска је одбранила интерес грађана и државе "радећи као један", оценивши да нема области у којој није постигла добар резултат, преноси Танјуг.

"Потврдили смо да смо најорганизованији систем. Зауставили смо тренд који је постојао до 2012, а који је водио нестанку војске. Почели смо да унапређујемо оперативне способности, обнављамо опрему, унапређујемо обуку...У мировне мисије отишао је рекордан број наших припадника. Помогли смо наменској индустрији да стане на ноге и има још боље резултате", подвукао је Гашић.

Он је навео да је убрзано решавање стамбених проблема припадника МО и ВС, остварен је низ састанака са стратешким партнерима из Европске уније, Руске Федерације, Сједињених Америчких Државе, Кине, из држава региона, обновљена су стара пријатељства са земљама Блиског истока и Африке.

Гашић је подсетио да су годину на измаку обележиле и значајне војне вежбе "Гром", "Плави одговор", "Срем", "Платинасти вук", "Раваница 2014"...

"И ево, већ после две године напорног рада резултат је пред свима нама. Он је логична последица промене приступу процесу реформи, за шта су заслужни и моји претходници Александар Вучић и Небојша Родић. Очувању војске и њеног угледа - институције због које су наши преци проливали крв, допринели сте и ви професионални војници. У најтежим временима бранили сте суштину тог одговорног звања", истакао је Гашић.

Министар одбране додао је и да је велика част седети са представницима много богатијих држава који траже да им српска војска пренесе знање.

"Показујемо из дана у дан да је знање наша највећа врлина. То је још један успех војнообразовних установа. Поносни смо на вас, али желимо и да будете још бољи", рекао је Гашић, нагласивши да ће то омогућити и Програм за унапређење образовног процеса одбране који ће трајати до 2016.

Говорећи о паради "Корак победника", Гашић је поручио да је био веома љут када му је, како каже, стигла порука у којој је упитан да ли ће небом пролетети "тај један авион који имамо".

"Колико сам био поносан када је небом над Палатом Србија прелетело 45 авиона. Били сте поносни и ви, јер сте знали да је то резултат труда, рада и несебичне жртве ваших колега из војног ваздухопловства", нагласио је Гашић.

У претходне две године, према његовим речима, обезбеђено је стабилно функционисање система одбране, током 2014. направљене су уштеде у новцу, али је истовремено обезбеђено све што је било потребно за ангажовање припадника ВС у поплављеним подручјима.

Гашић је закључио и да МО и ВС морају да разумеју прошлост и пажљиво процене дешавања у будућности јер само тако, али и одговорним приступом, моћи ће да се постигну још бољи резултати.

"Морамо да ухватимо корак с временом, како бисмо идуће године могли да се присетимо овог тренутка и анализирамо колико смо бољи или лошији. Уверен сам у наш успех, али и знам да је пред нама тежак рад", закључио је Гашић.

Медаљу за изузетан допринос систему одбране добио је и градоначелник Београда Синиша Мали, који је у име града примио и Златну плакету.

Доделу награда и одликовања употпунио је и уметнички програм словеначког музичара Мањифика, уз пратњу Уметничког ансамбла МО "Станислав Бинички" и Културно-уметничко друштво "14. октобар" из Крушевца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво