Читај ми!

Боља контрола извршитеља

Фаворизовање појединих извршитеља прекинуто је усвајањем измена Закона о извршењу и обезбеђењу. До средине наредне године, требало би да се усвоји нов закон по којем дужници могли да уложе жалбу у извршном поступку. Омбудсман истиче да му стиже све већи број притужби на рад извршитеља. У Комори извршитеља притужбе оцењују углавном неоснованим.

Рупе у закону неким извршитељима омогућиле су богаћење, док су други били приморани да ставе кључ у браву, указују предлагачи измена које су усвојене у парламенту. Објашњавају да су, због недостатка критеријума за расподелу предмета, поједина јавна предузећа, фаворизовала одређене професионалне извршитеље.

У разговору са колегама извршитељима сазнала сам да је приликом расподеле предмета од стране једног комуналног предузећа један извршитељ добио је 17.000 предмета у рад и примио предујам од око 700.000 евра, каже посланица СНС-а Биљана Пантић Пиља.

Наводи и случај Електровојводине која је од 10.000 предмета скоро 8.000 предмета дала у рад једној извршитељској канцеларији.

Убудуће то неће бити могуће. Изменама закона предвиђено је да предмете дели Комора извршитеља и то по азбучном реду из именика.

Међутим, листа проблема ту се не завршава. На адресе омбудсмана и Коморе стигло је укупно више од 200 притужби грађана који се највише жале да за дуг и принудну наплату сазнају тек пошто добију мању плату или пензију.

У Комори извршитеља истичу да су притужбе грађана углавном неосноване.

"Најчешће се дешава да поштар остави обавештење странкама да се јаве у року од пет дана. Странке занемаре тај рок, или пропиусте да оду у пошту и подигну своју пошиљку. Тек накнадно сазнају да је то била пошиљка од извршитеља", наводи Светлана Манић из Коморе извршитеља Србије.

Проблем може да настане када се закључак на шаље поштом, већ лично.

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да се може десити да неки несавесни приватни извршитељи без довољно етичности у свом раду, нагомилају трошкове који реално нису постојали.

"То постаје непровериво. Може се десити да извршитељ напише да је пет пута, десет пута покушао да достави неки акт, иако то није учинио", додаје Јанковић.

За годину и по, бар што се дисциплинске комисије тиче, несавесних извршитеља нема, кажу у Министарству правде. Ипак, како и ко надзире рад извршитеља није јасно дефинисано законом, па ће и то бити измењено.

Помоћница министра правде Нела Кубуровић истиче да тренутно решење не даје детаљну слику о надлежностима Министарства правде и Коморе извршитеља. Долази на неки начин до преклапања надлежности, а и сам поступак спровођења дисциплинског поступка није прецизно дефинисан.

Из министарства за јануар најављују и смањење накнада трошкова за рад извршитеља, које плаћају дужници. Из Коморе одговарају аргументима против.

Светлана Манић из Комора извршитеља тврди да рад извршитеља подразумева велике трошкове.

Наше канцеларије по правилу заузимају већи пословни простор, у њима је ангажовано доста запослених и радно ангажованих, подразумева велики број рачунара, технике, закупа магацина и возила", наводи Манићева.

Зарада извршитеља зависи од успешно спроведеног извршења, а у Комори сазнајемо да им је просечна зарада до 1.000 евра месечно.

Увођењем приватних извршитеља суд је растерећен и извршења се много брже спроводе, оцењују посланици већине у парламенту. На њихов предлог министру правде да поступак сасвим пређе у руке приватних извршитеља, из Немањине одговарају да се за сада о томе не размишља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво