Читај ми!

Гимназијалцима настава досадна и бескорисна

Сваки други гимназијалац у Србији сматра да у школи учи много беспотребних ствари, сваки трећи да настава није ни мало занимљива, док школовање настављају јер са средњим образовањем неће пронаћи посао, истакла је помоћница министра просвете Зорана Лужанин.

Зорана Лужанин је на конференцији у хотелу "Краун плаза" представила податке истраживања које је спровело Министарство, према којима сваки други гимназијалац мисли да је делимично стекао знање које ће му бити потребно у будућности, док је сваки трећи сигуран да ће му стечено знање користити.

Што се тиче пријемног испита, око 40 одсто гимназијалаца се припрема уз приватне часове, док се 26 одсто ђака из средњих стручних школа припрема на тај начин.

То, према њеној оцени, значи да гимназијалци имају боље материјалне услове.

Помоћница министра је указала да је реч о истраживању које је обављено на основу анкете 7.500 средњошколаца из 84 средње школе, од чега је око 30 одсто из гимназија, а око 70 одсто из средњих стручних школа из свих делова земље.

Средњошколци би волели да факултет уписују преко завршног испита и листе жеља, као што су уписивали средњу школу, док велики број средњошколаца уопште није посетио факултет који би желео да упише, показало је истраживање.

Када треба да се информишу о факултету који желе да упишу, највећи број информација добијају путем интернета или путем старијих пријатеља које су доста непоуздане јер је то субјективни став, истакла је помоћница министра.

Гимназијалци и средњошколци стручног опредељења су сагласни да су у школи стекли пуно пријатеља, како је навела, док само око 10 одсто сматра да је школа досадна.

Став да са факултетском дипломом могу да оду у иностранство има 40 одсто гимназијалаца док се само 68 одсто гимназијалаца и 57одсто из средњих стручних школа радује студентском животу, рекла је Лужанин.

На питање да ли верују у себе, ученици су имали доминантан став да верују у себе, како је речено на конференцији, али да сваки други средњошколац осећа трему пред пријемни испит.

Лужанин је подвукла да је важно да се у Србији покрене дискусија међу средњошколцима и наставним кадром о свим битним питањима која се њих тичу, као и да би требало увести оцењивање рада наставника у средњим школама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије