Читај ми!

Марковићу одликовање британске краљице

Британски амбасадор у Србији Денис Киф уручио је данас одликовање краљице Елизабете Друге историчару и професору Слободану Марковићу.

Амбасадор Велике Британије је приликом уручења Краљичиног одликовања МБЕ изјавио да је Марковић ту част заслужио због своје дугогодишње преданости унапређењу истраживачке и научне сарадње и промоцији академских односа Србије и Велике Британије.

"Када би ме неко питао да представим Марковића, то би био веома компликован задатак. Он је историчар, предавач, научник, истраживач, дипломата, свестран, интелигентан, посвећен добробити своје заједнице", рекао је Киф.

Британски амбасадор је додао да је више стотина младих из Британије, Србије и региона добило могућност да унапреди знање и контакте кроз различите студијске програме које је Марковић организовао.

"То је трајно наслеђе његовог рада", рекао је амбасадор.

Краљичино одликовање МБЕ је највише одликовање које је неки грађанин Србије примио у последњих десетак година.

Марковић је изјавио да одликовање британске краљице представља признање њему, али и другим људима који су се бавили британско-српским односима.

"Одликовање видим као увод у остала истраживања и наставак успостављених веза које су почеле током Другог светског рата, када су најчувенији универзитети као што су Оксфорд и Кембриџ примили велики број српских студената", рекао је Марковић.

Он је указао да се у години када је добио ово признање обележава и стогодишњица почетка Првог светског рата и постојања друштава која промовишу британско-српско пријатељство.

Марковић је истакао да није толико битно да су Србија и Британија били војни савезници, него да је много битније да су обични људи из Британије реаговали тако што су сакупили огромну помоћ за Србију која се мери десетинама милиона фунти прерачунато на данашњу вредност, као и да су многи животи спасени захваљујући медицинским радницима који су дошли из Британије.

"Мислим да је пред нама даљи развитак тих односа на образовном и културном плану", казао је Марковић.

Свечаности која је поводом уручења одликовања организована у резиденцији британског амбасадора присуствовали су чланови његове породице, бројне колеге, професори на Факултету политичких наука, шеф Делегације ЕУ у Србији и бивши британски амбасадор Мајк Давенпорт, Александар и Катарина Карађорђевић и други гости.

Марковић је магистарске студије из историје завршио на Кембриџу и један је од најактивнијих чланова мреже британских дипломаца чивнинг, у региону Западног Балкана. Од 2012. године је и научни сарадник при департману Лондонске школе економије и политичких наука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије