Крупањ, опет опасне материје из јаловишта

Из јаловишта некадашњег рудника "Столице" у Костајнику код Крупња опасне материје и данас, поред једне од заштитних брана, цуре у Костајнички поток. Очекује се долазак радника РТБ "Бор" да реше проблем.

Члан Градског већа Лознице Драгослав Добрић рекао је да је РТБ "Бор" обавештен о проблему и да се очекује да њихови радници током дана почну са санирањем два одводна канала око једне од брана.

"Ситуација је данас иста као и јуче", изјавио је Танјугу Добрић, који је јуче са чланом Градског већа Јанком Алексићем обишао терен.

Објаснио је да је због кише дошло до сливања опасних матрерија "лево и десно" поред заштитне бране, додавши да је потребно извршити додатне радове на два одводна канала.

Добрић је истакао и да је "можда и добро што је сада дошло до овога како би се још боље припремили за веће падавине током зиме".

Радници РТБ "Бор завршили су 1. децембра прву фазу санације у поплавама оштећеног јаловишта некадашњег рудника "Столице" у Костајнику код Крупња.

За непуних месец дана, много пре рока, они су током санације урадили 1.300 метара канала за прихват и одвод атмосферских и бујичних вода. Урађене су и по једна заштитна брана од бујичних вода и бетонска брана за прихват и одвод сталних и бујичних вода, као и пет великих брана са геотекстилом и сламом за филтрирање вода из самог јаловишта.

Током катастрофалних поплава, 16. маја, због огромних наноса воде који су потопили јаловиште, попустила је мања од две бране и јаловина се сурвала у Костајничку реку.

Последице еколошке катастрофе су биле добро видљиве - Костајником је текла мртва река носећи сиви муљ, јаловину помешану са песком у којој се налазе токсичне материје и опасни метали.

Радове на санацији јаловишта у руднику "Столице", који се од 2007. године налази у власништву концерна "Фармаком", у износу од 16 милиона динара финансира држава, а из буџета ће се платити бетон, арматура и цеви.

Одмах по оштећењу интервентна екипа из Бора привремено је санирала настало оштећење, али и због немара и неодговорног понашања власника, како је тада саопштено тешки метали из јаловишта доспели су у реке Јадар и Дрину.

Повећане концентрације су утврђене у Дрини код Бадовинаца, надомак ушћа у Саву а резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, су показали високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума.

Санација оштећеног јаловишта некадашњег рудника "Столице", биће обављена у две фазе, саопштено је уочи почетка радова.

У првој фази заустављено је отицање материјала из јаловишта у реку и даље уливање тешких метала у водотокове.

Друга фаза санације подразумева пројектовање, израду комплетне техничке документације и извођење радова ради трајне санације јаловишта у Костајнику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије