Читај ми!

Изазови еко менаџмента

Укупна помоћ ЕУ Србији намењена заштити животне средине од 2000. године износи око 700 милиона евра, а тренутно се реализују пројекти вредни више од 100 милиона евра. Један од њих је и подршка у примени закона у области контроле индустријског загађења, спречавања хемијских удеса и успостављање система менаџмента заштитом животне средине - ЕМАС који важи за земље ЕУ.

Већ три компаније су спремне да раде по стандардима ЕМАС-а. То су "Горење" Ваљево, компанија ТРС из Петроварадина и београдска "Галеника фитофармација".

ЕМАС је добровољни систем управљања заштитом животне средине који се заснива на усаглашеној шеми Европске уније, али они који постану део тог система када је је реч о управљању животном средином, чине више него што се тражи у правним оквирима.

Раде Остојић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине рекао је да те обавезе подразумевају да компанија унапређује свој однос према животној средини, да укључује све запослене у тај посао и да све законске захтеве из области животне средине испуњава.

Систем подразумева да произвођачи неутралишу сав лош утицај на животну средину. Александра Живковић Габалдо из "Галенике Фитофармација" каже да је та компанија као велики произвођач уједно и велики генератор отпада и то различитих врста опасног и неопасног отпада.

Према њеним речима, адекватним поступањем са свим тим различитим врстама утиче се на смањење генерисања, на његово разврставање, раздвајање карактеризацију и адекватно збрињавање.

Свих 28 чланица ЕУ су у званичном систему ЕМАС. Међутим врата су отворена и земљама изван Уније.

Рикардо Квађато, експерт на пројекту ЕМАС из Италије рекао је да је у Италији, велики успех везан за транспарентност и боље односе индустријских компанија и грађана, побољшан је учинак тих компанија у домену заштите животне средине.

"Смањењем утицаја на природне ресурсе, смањује се и ниво емисије загађивача", каже Квађато.

Менаџер за пројекте животне средине и пољопривреде Мисије ЕУ у Србији Рајнер Фројнд рекао је да већ сада постоји много српских фирми које послују са ЕУ, а већ испуњавају те стандарде, иако се то од њих не тражи сходно српским законима.

"То је једна од предности међународне трговине - трговински партнери могу да траже од прерађивачког сектора да испуни захтеве ЕУ. Такође је јасно да многи још не испуњавају захтеве, они ће временом морати да уложе напоре да то постигну", каже Фројнд.

Седамдесет фабрика у реструктурирању и стечају затрпане су вишедеценијским опасним отпадом. С друге стране охрабрује да 250 компанија у Србији поседује сертификат ИСО 14001 што је добар основ за увођење ЕМАС система.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије