Читај ми!

Десет дана у мраку због лошег времена

Мештани 16 села у општинама Књажевац и Сврљиг немају електричну енергију, неки од њих већ десет дана. И поред великог ангажовања радника ЕПС-а, кварови се због веома лоших временских услова – понављају и споро отклањају. Ванредна ситуација је уведена у општини Бољевац, где је две хиљаде људи у седам села у истој ситуацији.

"Електропривреда Србије" саопштава да монтери даноноћно раде на отклањању кварова како би сви купци у најкраћем року добили струју, али да је због тешких временских услова у појединим местима тешко успоставити напон.

На електромрежи у источној Србији, која је јуче санирана, поново је у току ноћи дошло до кварова.

У општини Сврљиг без струје су тренутно четири села са око 200 домаћинстава, међу којима нека, са кратким пекидима, струју немају већ 10 дана. У предузећу "Југоисток" кажу да ће и ови потрошачи струју добити вечерас или сутра.

Временски услови су и даље веома тешки. Снег не престаје да пада, магла је густа, а уз температуре близу нуле не смањује се количина леда на проводницима, наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Додатни проблем ствара снег који непрекидно пада од прексиноћ, па су сви путеви у источној Србији под снегом, а нека од ободних планинских села су и завејана.

У координацији са општинама Књажевац, Сврљиг и Бољевац, ради се на рашчишћавању путева како би електромонтери стигли на локације где су кварови.

Пројекција метеоролошких услова за наредних неколико дана указује на побољшање временских прилика и очекује се да се после осам дана смањи облачност над планинским венацима и да лед на проводницима и стубовима почне да се топи.

ЕПС истиче и да монтерима Привредног друштва "Југоисток" помажу и екипе из других делова ЕПС-а и то пет из "Електровојводине", три из "Електродистрибуције Београд", три из крагујевачког "Центра" и четири екипе из краљевачке "Електросрбије".

Данас су у Књажевац и Бољевац допремљена још четири агрегата високог капацитета од 120 киловата а у току дана биће допремљени и додатни агрегати средњег и високог капацитета.

Домаћинства у селу Осоница код Ивањице вечерас су добила струју без које су остала прошле ноћи, потврдио је Танјугу директор "Електродистрибуције" у Ивањици Иван Станић.

Због снега који је током протекле ноћи захватио виша подручја Ивањице и покидао далеководе, без струје је било око 500 домаћинстава села Осоница.

Због струјног удара који се тада догодио мањих проблема било је и у Ивањици. 

Иначе снега има на подручју ивањичке општине од 20 до 25 центиметара, а у вишим крајевима и до 40 центиметара. Према речима путара, сви путеви су проходни, али у брдско-планинским пределима на коловозу има три до пет центиметара снега, па се препоручује опрез у вожњи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије