Читај ми!

Синдикати просвете: Штрајк 22. децембра

Четири репрезентативна синдиката просвете одлучила су да радикализују штрајк једнодневном обуставом рада 22. децембра и најавила одржавање скупа пред Владом Србије и Министарством просвете. Обустава наставе је кршење закона, наводи Министарство.

На конференцији за новинаре представници синдиката просветних радника рекли су да се обустава може избећи само ако са представницима надлежних министарстава буде потписан договор, преноси Танјуг.

Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић рекао је да ће једнодневна обустава рада бити 22. децембра, јер тада просветни радници примају плате.

Најавио је да се, ако не буде помака у преговорима, неће завршити прво полугодиште и да неће бити подељене ђачке књижице. Матијевић је такође навео да постоји могућност да не почне ни друго полугодиште, ако се не постигне договор.

Oценио je да је очигледно да Влада нема слуха за протест просветних радника и да је одлучено да се иде у радикализацију штрајка да би се скренула пажња Влади да се озбиљније позабави питањем просветних радника.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић рекао је да просветни радници траже да им се не смањују плате за 10 одсто, које су већ раније смањене.

На питање да ли очекују да плате буду смањене због штрајка, он је рекао да је министар просвете Срђан Вербић рекао да то неће урадити, али да то није ни гарантовано.

Оценио је да је бесмислено да се кажњавају људи за законски штрајк који се спроводи скраћењем часова на 30 минута. На питање шта ће се десити ако се не заврши прво полугодиште, Брајковић је рекао да друго не може да почне и да директори школа не могу да закључе оцене.

Председник Гранског синдиката просветних радника "Независност" Томислав Живановић истакао је да очигледно лопта и продужетак штрајка није код синдиката него код надлежних министарстава.

Речено је да су представници синдиката јуче добили понуду министра просвете, а на питање какву, оценили су да је "она вређање образовања и просветних радника", не желећи да говори о детаљима.

Члан Председништва Синдиката образовања Србије Александар Ничић позвао је премијера Александара Вучића и целу Владу да просвету ставе на прво место.

Представници синдиката су навели да просветни радници имају 39.000 динара плату и да је за њих спорно што се не примају радници који су проглашени технолошким вишком, него се расписују конкурси за радна места уместо оних који одлазе у пензију.

Живановић је оценио да су ти конкурси основни извор корупције и покушај да се на сваки начин запосле млади у просвети по политичкој основи.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије