Читај ми!

СПЦ пружа помоћ најугроженијима

У једном од објеката Српске православне цркве у Београду они најсиромашнији могу да ручају, а на још пет места добијају пакете хране. Капацитети просторија, међутим, не одговарају броју гладних. Зато је СПЦ, заједно са "Инфостаном", уз децембарски рачун проследила и уплатницу с бројем жиро-рачуна за помоћ.

Без сувишних питања, током хладних дана у један од објеката СПЦ могу да дођу гладни који немају другог избора. За разлику од народних кухиња, које организују локалне самоуправе и центри за социјални рад, да би овде ручали није им потребна никаква потврда.

Храна се спрема свакодневно, а после молитве и оброка смењују се групе оних који овде налазе једини оброк.

"Не бих могла да живим, не бих имала шта да једем. Још сам у кредитима, све ми је остало тамо где сам живела с братом, али ме он у априлу истерао", прича једна од корисница.

Храна која се дели углавном стиже из средстава Цркве и донација. Они који кувају за то нису плаћени, а осим свештенства међу њима има студената, пензионера.

Драгица готово три године долази да кува неколико пута недељно. Иако је мајка десеторо деце, успева да усклади бригу о својој породици и гладним Београђанима.

"Ово што радимо – радимо из љубави. Да седим код куће, не бих могла ништа, на други начин не могу да помогнем. Радим сваки дан, уз изузетак да морам деци због болести, онда не дођем. Иначе, радим као куварица, кувам по свадбама да бих могла да преживим", каже Драгица Анастасијевић.

Због повећаних потреба, пре неколико дана у Храму Светог кнеза Лазара на Звездари отворен је још једна пункт на којем се дели храна.

Ипак, то не значи да сада има довољно места, нити довољно хране за све гладне, па је свака помоћ драгоцена. Помажу и ђаци Средње техничке школе на Звездари који имају проблема с понашањем. Уместо укора, у пратњи наставника преузимају улогу конобара.

"Мислим да је то веома васпитно и да то може да буде пример и за друге да деца схвате да је живот компликованији него што замишљају, да схвате да постоје људи с правим проблемима", истиче свештеник Владимир Марковић.

Овим кухињама је потребна помоћ, јер у њима Црква храни 1.700 људи, а реалних капацитета има за 1.500 оброка.

Уколико буде довољно оних који ће уз "Инфостан" уплатити и добротворни прилог кухињама, могле би се остварити и друге хумане идеје, а једна је свратиште за сиромашне мајке с децом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије