Читај ми!

Странке у фокусу борбе против корупције

Међународни дан борбе против корупције обележава се данас. Заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић истиче да ће фокус новог модела закона о Агенцији за борбу против корупције бити на сукобу интереса и контроли имовине функционера.

Према извештају Транспарентности о перцепцији корупције, Србија већ неколико година не напредује у борби против корупције.

Владан Јоксимовић, заменик директора Агенције за борбу против корупције, рекао је у Дневнику РТС-а да му је жао што напори и резултати, којих има, нису видљиви.

Јоксимовић истиче да је неопходно да се схвати који су оквири надлежности Агенције за борбу против корупције како би се разумело са чим се та институција суочава.

Ипак, како каже, треба нагласити да је извештај Транспарентности базиран на утиску, односно како други виде функционере и службенике јавних предузећа у борби против корупције.

Заменик директора Агенције се нада да ће доћи до побољшања сарадње, заједно са медијима и НВО и да ће примена закона у области борбе против корупције бити доследна.

Једно од потенцијално главних жаришта корупције јесу и политичке партије, каже Јоксимовић, јер представљају место где се концентришу моћ и новац.

Заменик Агенције подсећа да та институција контролу финансијских извештаја странака ради тек две године.

"Подносили смо прекршајне пријаве због неподношења извештаја о финансирању. Овде године подносимо пријаве за суштинске прекршаје које смо пронашли", каже Јоксимовић.

На данашњој конференцији посвећеној Међународном дану борбе против корупције, на којој ће говорити и премијер Александар Вучић, биће представљен модел новог закона о Агенцији за борбу против корупције, додаје Јоксимовић.

"Основне измене се односе на сукоб интереса и контролу имовине функционера", наглашава Јоксимовић.

Говорећи о препоруци за разрешење министра правде Николе Селаковића, коју је Агенција поднела, Јоксимовић наводи да је то првостепена одлука.

"Ми не споримо право на жалбу, одлука ће ускоро бити донета", истиче Јоксимовић.

Заменик директора Агенције истиче да се, уз дужно поштовање преминулој Верици Бараћ као симболу борбе против корупције, чине напори да се изграде институције чије функционисање "неће зависити од тога ко је на њиховом челу".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије