Мајданпек, мрак "упалио" савест трговаца

Није необично да у ванредним приликама, какве су биле прошле недеље у Мајданпеку, неко покуша да се окористи, повећавајући цене роби коју сви траже. Занимало нас је каква права имају потрошачи у ванредним приликама, а сазнали смо да ствари уопште нису тако лоше као што понекад замишљамо.

Када је исток Србије остао у мраку, упалила се савест трговаца. Није забележено, кажу надлежни, да је макар један желео да профитира на туђој несрећи и подигао цену производа.

Горан Мацура из Тржишне инспекције рекао је да су у случају Мајданпека, имали само једну пријаву. "Тржишна инспекција је током целог дана била на лицу места у Мајданпеку и она није потврђена да је тачна", каже Мацура.

Трговце у Мајданпеку по прстима је изгледа ударио Обреновац. Они који су за време мајских поплава вишеструко увећавали цене намирница строго су кажњавани, чак и хапшени. Поуке су извукли и потрошачи.

Маја Анокић из Центра потрошача Србије каже да када је била ситуација са Обреновцем имали смо заиста доста таквих притужби и то се врло брзо решавало.

"Значи, свест потрошача се подигла, да имају права да траже заштиту и да ту заштиту заиста добију", навела је Анокићева.

Да је у Мајданпеку била проглашена ванредна ситуација, ванредно би морали да се понашају сви. Трговци би били у обавези да спрече поремећај у снабдевању основним животним намирницама, а тржишни инспектори би их контролисали 24 сата дневно. Али и без ванредне ситуације, постоји механизам заштите.

"Закон о заштити потрошача има један инструмент којим штити потрошаче у оваквим ситуацијама од појединих трговаца, наравно, нису сви такви. Постоји једна одредба која спада у непоштено пословање. Такође је санкционисана и прекршајно", рекла је Маја Анокић.

А то што нешто пише у закону, не значи ништа без одлучног деловања надлежних.

"Тржишна инспекција заправо тим својим брзим реаговањем, брзим изласком на сваку пријаву грађана, реагује и показује да трговци одустају унапред од неких шпекулативних радњи којима би повећале цену и зараду", рекао је Мацура.

Зато, ако икада будете имали дилему - пријавити несавесног трговца или не требало би да знате да имате право да чоколаду, кекс или грисине купите за исти новац и по сунцу и по киши или снегу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије