Читај ми!

Обрачунским листићем у борби за плату

Да платни листић по новом Закону о раду има снагу менице, најпре су се уверили запослени у Панчеву. Вишемесечни штрајк стоматолога у тамошњем дому здравља због неисплаћених зарада, епилог добија на суду, али без парничног поступка. На основу платног листића, суд доноси извршно решење о скидању новца с рачуна послодавца.

Стоматолог у панчевачком Дому здравља први у Србији добио је плату судским налогом на основу тога што је доставио обрачунски листић зараде која му није исплаћена. Још 46 његових колега чији рад не плаћа Фонд здравства већ је уговорен с Домом здравља, кренуло је истим путем. Плату нису добили од јануара.

"Неки су предали сами, већину сам предала ја као председник синдиката. То иде јако брзо за 15 до 20 дана се заказује. Не знам да ли ћемо добити, не знам како ће бити. У сваком случају, надамо се да неће доћи до блокаде рачуна и да ћемо са Домом здравља наћи неко споразумно решење", каже председник Синдиката "Независност" Дома здравља "Панчево" Дубравка Белошевић.

Осим за плате, обрачунски листић довољан је и за исплату осталих накнада. Тако је са рачуна панчевачког дома здравља првих 700.000 динара скинуто за само једну зараду и већи број јубиларних награда.

"То је, једноставно, била принудна наплата скидањем са рачуна. Ми смо се обратили локалној самоуправи која је нашла правну могућност да нам та средства исплати", истиче директор Дома здравља "Панчево" Слободан Овука.

Портпарол Основног суда у Панчеву Драгана Злоколица каже да је до сада том суду поднето 26 предлога за извршење на основу извршних пријава, односно на основу обрачунских листића. Сматра, међутим, да то није коначан број.

У овом случају интервенисала је и инспекција рада, јер послодавци често не знају да су, и када исплата изостане, дужни да раднику дају обрачунски лист.

"Изменама Закона о раду, обрачун зараде представља извршну исправу. Tо је једна од најзначајнијих новина у Закону о раду", објашњава инспектор рада Дијана Дражевић.

У водећим синдикатима кажу да је прва исплата зараде на такав начин добра вест за све раднике. До сада су право на зараду могли да доказују само судским споровима у којима се зарађено унапред потроши.

"Позитивно је то што ће свака фирма пре него што исплати зараду или пре него што почне да касни са исплатама морати да води рачуна о томе да врло брзо може доћи до неке принудне наплате и морају много озбиљније да се носе са тим проблемима и воде рачуна о запосленима", каже Жељко Веселиновић из Уједињених синдиката "Слога".

Према истраживањима Уније послодаваца, чак 40 одсто фирми касни или уопште не исплаћује зараде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије