Илић: Опасна клизишта на Умци

Министар за ванредне ситуације Велимир Илић покренуо иницијативу у Влади Србије и Граду Београду да се што пре реши проблем клизишта на Умци, где су угрожени становници 53 куће и апеловао на надлежне да не издају нове грађевинске дозволе за градњу у овом делу Умке.

Илић је приликом обиласка клизишта и разговора са становницима Умке рекао да је премијеру Србије, Министарству грађевине и Скупштини града Београда доставио документацију о стању клизишта на Умци, где 53 куће и даље клизе и тону и нису за становање, преноси Танјуг.

У њих двадесетак још живе власници са децом, јер немају где, иако су ти објекти несигурни за живот, казао је Илић.

"Неке од кућа су клизале по пет, шест метара и потонуле и до два метра у дубину и дан данас тону", рекао је Илић после обиласка угрожених породица и подсетио да ти објекти имају уредно издате грађевинске дозволе и њихови власници уредно плаћају порез на имовину.

Становници тих кућа имају забрану од грађевинске инспекције да живе у тим објектима, али они немају где и приморани су ту да остану, предочио је министар за ванредне ситуације.

Према његовим речима, ово подручје мора да се дислоцира, јер није више за становање и мораће да се нађе решење за становнике дела овог насеља на око 20 километара од Београда.

Илић је пренео да се Амбасада САД у Београду понудила да финансира комплетну пројектну документацију и извођачки пројекат о трајном решавању клизишта на Умци, и додао да је ресорно Министарство предало основне елементе за израду пројектне документације и ових дана се очекује њихов одговор.

На делу Умке, где је активно клизиште, ток реке Саве се сузио са 450 на 180 метара, а магистрални пут ка Обреновцу на том делу насеља мора да се наспе бетоном скоро сваких месец дана јер земљиште тоне према реци, навео је Илић.

"Ово је тренутно највеће клизиште у Европи. Оно потпуно угрожава безбедност Саве, а дао Бог да земља сасвим склизне, могло би да затвори ток Саве и направи језеро узводно до Сиска (Хрватска)", упозорио је Илић и додао да је ово регионални проблем, а не само проблем Србије.

Илић је рекао да се разговара и са институцијама ЕУ да европски фондови помогну у решавању овог проблема, јер ће санирање овог клизишта бити изузетно скупо и коштати најмање 50 милиона евра.

У првој фази морало би да се нађе решење за расељавање породица које су угрожене клизиштем на Умци, рекао је Илић и апеловао на надлежне да не издају ни једну грађевинску дозволу за градњу у овом делу Умке, док се то питање не реши.

Илић је рекао да на потезу према Обреновцу има више клизишта, а на територији Београда има 2.350 клизишта која су активна, а највише на обалама Дунава око Гроцке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије