Читај ми!

Бољевац добио струју, стигла вода у Бор

Због квара на далеководу изазваног великим количинама леда, Бољевац од јуче нема струју. Након више покушаја, омогућено је снабдевање дела града електричном енергијом. После неколико дана у мраку, струја стигла у Мајданпек и Доњи Милановац.Готово цео Бор добио воду.

23.15 - Готово цео Бор има воду. 

19.30 -  Удаљена села у општини Бољевац још увек немају струју, јавља извештач РТС-а.

17.00 - Највећи део Бора добио воду, рекао РТС-у директор тамошњег "Водовода".

16.30 - У Бољевац и околна села стигла струја, јавља извештач РТС-а.

15.15 - Део Бољевца поново је добио електричну енергију, јавља извештач РТС-а.

14.50 - У Бољевцу је опет нестала струја, јавља извештач РТС-а. Без струје и 11 села у сврљишкој општини.

14.05 - После доласка струје у Бољевац и на акумулацију Боговина, одакле се Бор снабдева водом, вечерас се очекује нормализација водоснабдевања у Бору, јавља специјални извештач РТС-а Сања Љубисављевић.

12.55 - Бољевац добио струју, околна села и даље без електичне енергије, јавља извештач РТС-а.

Бољевац и још 19 околних села од јуче по подне немају електричну енергију. Лед и ветар су оштетили два далековода и због квара угрожено је и снабдевање Бора водом. Јуче су отклоњени кварови у Мајданпеку и Доњем Милановцу.

Директор Националног диспечерског центра "Електромреже Србије" Владимир Илић рекао је за РТС да је на далеководу Зајечар–Бољевац пао стуб и да се од синоћ радило нa оспособљавању алтернативног напајања мреже.

Струју је, захвајујући радницима "Електротимока" који су успели да ставе у функцију стари далековод, накратко добио део града, али је убрзо поново нестала. Снабдевање је у том делу града убрзо нормализовано.

Председник општине Небојша Марјановић каже за РТС да се ради на алтернативном правцу снабдевања из правца Зајечара.

"Екипе покушавају да оспособе стари далековод из правца Зајечара, који већ 20 година није у функцији, али се овог пута показао извесним. Он прихвати струју и врати наду да ће струје бити, па затим тај систем опет испадне. Уверавају нас да ће тај систем потрајати, да ће Бољевац ипак добити струју и да ће то бити извесно", рекао је Марјановић.

Истиче да се никада до сада није десило да три алтернативна система, из правца Бора, Зајечара и Ниша преко Сокобање, затаје у исто време. Међутим, далеководи нису издржали ове метеоролошке прилике и урушени су метални стубови из правца Бора и Зајечара.

Марјановић каже да је још једна неизвесна ноћ пред Бољевчанима и истиче да ће бити обезбеђен велики број агрегата, који ће покрити највећи део града.

У Бору још увек имају проблем са водоснабдевањем. Нешто пре 13 часова град је остао без воде за пиће. Из система су испала последња два водозахвата који су омогућавали снабдевање појединих делова града.

Екипе "Електродистрибуције" Бор и Јавног комуналног предузећа "Водовод" успеле су да отклоне кварове на водоводној мрежи, тако да је највећи део Бора добио воду у поподневним сатима.

Због квара на далеководу у селу Злот, струје нема на пумпама два од три изворишта са којих се Бор снабдева пијаћом водом. Пумпне станице од јуче су ван погона, тако да су резервоари испражњени.

Струје у Бору има, осим у индустријској зони и неколико села. Напајање Рударско-топионичарског басена "Бор" је стабилно.

Ледена киша у Бору и околини од почетка децембра прави велике проблеме. Без обзира на то што се температура није спуштала знатно испод нуле, због наслага леда сламали су се дрвеће и гране, што је угрожавало возила и пешаке.

Радници комуналног предузећа и даље секу и одвозе грање у најугроженијим деловима града и поред путева.

И у сврљишком крају 17 села, због кварова на 10-киловолтним далеководима, тренутно нема струју.

"Од тог броја, осам села је без струје од 2. децембра, а осталих девет из система је испало у току ноћи. Проблеме изазива лед који се ствара на проводницима далековода због чека каблови пуцају", рекао је Танјугу шеф "Електодистибуције" у Сврљигу Миодраг Виденовић.

У подручју које је тренутно без струје "Електродистрибуција" Сврљиг има 1.400 прикључака и у том делу тренутно је у мраку око 5.000 становника.

Ситуација се мења из часа у час, дешава се да се напајање струјом покрене и да се поново догоди хаварија. Екипе електромонтера су непрестано на терену и раде у изузетно тешким условима, рекао је Виденовић.

У Мајданпеку, који од синоћ има струју, још нема воде из градског водовода, ни даљинског грејања.

Надлежни обећавају да би проблем с водом могао да буде решен до вечерас, кад буде отклоњен квар на стубовима који снабдевају водозахват струјом.

Даљинско грејање за око 5.000 потрошача очекује се најкасније до сутра пре подне, јер је у току допуњавање топловодне мреже водом из алтернативних бунара. Требало би да школе и вртићи од наредне седмице почну нормално да раде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара