Читај ми!

Спорни конкурс за НВО – шта даље?

Више од 80 невладиних организација захтева смену министра Александра Вулина. Траже и да тужилаштво утврди да ли је било злоупотреба при додели средстава на конкурсу за НВО социјалног рада. Вулин поручује да је захтев за његову смену легитиман и остаје при ставу да тај новац треба преусмерити у Фонд за лечење деце.

Један конкурс, два милиона евра и бројне неправилности – закључак је групе невладиних организација о конкурсу Министарства рада.

Главне проблеме виде у томе да седам породица и четири појединца воде по две организације које би требало да добију државни новац, да се на девет адреса налазе две организације или више њих, а да су оне осниване пред сам конкурс, чак 10 у истом дану – 8. септембра ове године.

"Министар Вулин мора да буде смењен. Ми не тражимо његову оставку, ми се на његов морал не позивамо апсолутно", рекао је Драган Поповић из Центра за практичну политику.

Уз смену министра, траже и да новац остане у систему социјалне заштите, али и да реагује тужилаштво.

"Може се радити о покушају злоупотребе службеног положаја и то одмах рећи, а и апеловати на тужилаштво да се овим питањем озбиљно бави и прикупи податке", каже Милан Антонијевић из Комитета правника за људска права ЈУКОМ.

Министар Вулин каже да у невладином сектору има и задовољних и незадовољних што од конкурса нема ништа.

"Свако има право да каже шта мисли, да тражи да неко буде смењен или да неко буде постављен – то је потпуно легитимно. Можемо да организујемо и потпуно интерну контролу и врло радо ћу то урадити, али очекујем од јавности и од невладиног сектора и свих осталих да имају пуно поверење у резултате комисије што сте тражили. Биће као што сте тражили, али то се неће односити само на овај конкурс, односиће се и на све протекле конкурсе", рекао је Вулин.

Министар не одустаје од идеје да средства преусмери Фонду за лечење ретких болести. Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић каже да такво преусмеравање средстава није могуће, али да треба сачекати и видети шта ће се десити.

"Ако дође до ревизије, онда ћемо дати свој извештај, а ја унапред не бих могао да говорим ни о сумама ни о износима. Али, сачекајмо", рекао је Сретеновић.

Ревизор потврђује и да је добио захтев од Министарства рада да утврди је ли било злоупотребе на конкурсу, а Савет те институције одлучиће да ли ће га и када прихватити.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара