Читај ми!

"Школа без насиља": Родитељи, не туците децу

Организације окупљене око Програма "Школа без насиља" апеловале су на родитеље да децу не кажњавају телесно, јер су последице по децу и друштво, како наводе, изузетно тешке.

"Скрећемо пажњу родитељима, новинарима, васпитачима и целокупној јавности да су поруке које један број експерата упућује преко медија у којима поручује родитељима да су дужни телесно кажњавати децу и да се деца не могу увек дисциплиновати без насиља, штетне и недопустиве и да су њихове последице по децу и друштво изузетно тешке", наводи се у саопштењу тих организација, преноси Танјуг.

Оне су позивале и јавног тужиоца да реагује на изјаве у којима се деца дискриминишу и да утврди одговорност тих експерата за заговарање насиља и говор мржње.

"Проблеми са којима се данас суочавају родитељи и васпитачи озбиљнији су и тежи него било када раније и то је и последица урушавања бројних организација и програма здравствене, социјалне и образовне бриге и помоћи деци и младима, док утицај медија постаје све негативнији", стоји у саопштењу.

То је, додају, и питање одговорности садашње и досадашњих власти које су систематски понижавале просветне и социјалне раднике и допринеле општем осиромашењу.

"Ретко која држава у Европи улаже тако мало у бригу о деци као Србија, међутим, неколицина 'експерата' упире прстом у децу и позива родитеље да их физички кажњавају, што је недопустива мера чак и према одраслима", додаје се у саопштењу.

"Школа без насиља" је створена 1994. године, као дугорочан програм мировног образовања Покрета за мир Панцево, а као идеја и потреба да се помогне деци, младима, родитељима и онима који раде са децом.

У Програм су укључене Покрет за мир Панчево, Центар за интерактивну педагогију, Иницијатива за инклузију "ВеликиМали", Организција креативног окупљања, Удружење Рома "Даница" из Панчева, Удружење Рома из Новог Бечеја, ЈАЗАС и друге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво