Читај ми!

Прети ли побуна притвореника?

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић каже да је ситуација у притворима доведена до усијања због штрајка адвоката. Додаје да угрожавање права притвореника штети европском путу Србије.

Милан Стевовић је рекао да се притвореницима ускраћује право на спровођење процесних радњи и њихово евентуално пуштање на слободу, преноси Танјуг.

Стевовић је додао да досадашњи штрајк адвоката заводске установе, када су притвореници у питању, кошта више од милион евра.

"Ситуација је доведенa до усијања, потпуно је нездрава и прети нам озбиљно угоржавање пута ка Европској унији. Био сам тамо и видео шта може да се догоди и за много мање ствари од ове", рекао је Стевовић на седници скупштинске Комсије за контролу извршења кривичних санкција.

Према његовим речима, међу притвореницима може доћи до побуне, јер то нису осуђена лица.

Иако притвореници разумеју да држава чини све што је у њеној моћи када су они у питању, каже Стевовић, ситуација је из дана у дан све драматичнија.

Комисија за контролу извршења кривичних санкција одлучила је да обиђе Централни затвор и упути позив надлежним државним институцијама да одрже заједнички састанак како би се пронашао излаз из ситуације у којој се налазе притвореници због штрајка адвоката.

Ђорђевић: Управа није одговорила на предлог АКС

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић у писаној изјави одговара да је АКС пре 25 дана Управи за извршење кривичних санкција предложила сарадњу поводом права притворених лица, али да до данас није добила одговор, преноси Танјуг.

Ђорђевић појашњава, поводом излагања директора Милана Стевовића у Скупштини Србије да у затворима прети побуна, да је Адвокатска комора Србије 6. новембра Управи предложила да заједно са Управом у склопу њених редовних активности, АКС и њени чланови одговарају на питања притворених лица у погледу њихових права.

"Са великим жаљењем Адвокатске коморе Србије обавештавам јавност да господин Стевовић на наше предлоге за састанак ниједном није одговорио, чиме је допринео ситуацији о којој је данас известио Одбор за безбедност Скупштине Србије. Наша намера била је да притвореницима објаснимо да, законски гледано, протест адвоката ни на који нацин не крши њихова људска права, јер је за одређивање притвора, његов прекид и продужење, пре свега надлежан суд", наводи председник АКС.

Додаје да адвокати у протесту нису и не могу бити одговорни за трајање притвора, а што се у многим случајевима у протеклих 80 дана, откако траје протест адвоката, то и показало.

Ђорђевић сматра да садашња ситуација показује неопходност да се држава озбиљно позабави решавањем нагомиланих проблема у правосуђу, усвоји захтеве АКС и створи услове за нормалан рад свих адвоката у земљи.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво