Читај ми!

Сто особа годишње оболи од ХИВ-а у Србији

У свету са ХИВ-ом живи 35 милиона људи, што је знак да је број инфицираних из године у годину већи. Процењује се да је само прошле године ХИВ добило више од два милиона људи. Борби против тог вируса придружила се и Србија.

Сваке године ХИВ добије од 100 до 150 особа у Србији. Тренутно са њим живи 1.931 особа, а процењује се да је инфицирано још око 1.100. Свет се са том болешћу суочава више од три деценије.

"Светска здравствена организација процењује да ће до 2030. године ХИВ инфекција бити заустављена. Међутим, показатељи код нас и у Европи показују да епидемија расте", каже професор доктор Драган Илић, директор Института за јавно здравље "Батут".

Доктор Илић напомиње да Србија има доста проблема приликом раног откривања ХИВ-а и додаје да је терапија највећи проблем за особе заражене ХИВ-ом.

Прошле године у свету тек свака трећа особа је добијала неопходне лекове. Србија за сада нема проблем с терапијом.

"Ове године су четири нова лека уврштена, а они су намењени особама са ХИВ-ом. Имамо савременију терапију. Она је ефикасна, али имамо проблем са праћењем те терапије. Такође имамо проблем са обезбеђивањем тестова, али надамо се да ће за ову годину ти тестови бити обезбеђени", напомиње професор Илић.

Крајем новембра, покренута је национална кампања "Попунимо празнину у знању, превенцији и подршци особама које живе са ХИВ-ом", а трајаће до средине децембра.

Сви који желе могу бесплатно и анонимно да се тестирају у Градском заводу за јавно здравље у Београду од 8 до 17 часова и у Заводу за заштиту здравља студената у Београду од 8 до 19 часова. Такво тестирање организовано је и у другим градовима Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво