Читај ми!

Проблеми због кошаве и ледене кише

Јак олујни југоисточни ветар дува у Поморављу, јужном Банату и источној Србији. Бор је окован ледом, а десетине села су без струје. У Тимочкој Крајини ледена киша. У Банату на снази црвени степен упозорења.

У Банату, где кошава достиже и орканску брзину од 115 километара на час, на снази је црвени степен упозорења, а на истоку жути метеоаларм.

Јак ветар је донео песак из Сахаре, па је у појединим крајевима падала такозвана црвена киша, а у Тимочкој Крајини ледена. Тамо је температура испод нуле, а најхладније је у Бору.

Бор је буквално окован ледом, а ноћас је падала ледена киша.

Са снабдевањем водом и грејањем нема проблема, а опрез је повећан на градилишту топионице РТБ "Бор". Ортопедско одељење болнице у Бору је пребукирано.

Без струје је 5.000 мештана околних планинских села, а спорадично нема струје ни у граду.

Ветар је оборио неколико далековода, а екипе ЕДБ-а на терену покушавају да оспособе електричну мрежу.

Саобраћај је отежан, а леда местимично има и на прилазним путевима.

Возачи прво морају да одледе аутомобиле ако већ морају да их користе, а надлежни препоручују опрезну вожњу.

Много посла има и за комуналце у Бору, који посипају со и по улицама и по прилазним саобраћајницама.

И део Мајданпека око 17 часова остао је без електричне енергије када је због ледене кише дошло до испада два далековода, преноси Бета.  

"Екипе јавног предузећа Електромрежа Србије су на терену и интензивно раде на отклањању последица хаварије. Нормализација снабдевања електричном енергијом очекује се у најскоријем периоду", саопштила је Електромрежа Србије.

Такође, због јаке ледене кише и снажних удара ветра без напајања су и становници Доњег Милановца.

"Електропривреда Србије" је ЕМС-у понудила све расположиве екипе и на терену је максималан број запослених који у катастрофалним условима чине надљудске напоре како би оспособили далеководе, наводи ЕПС у саопштењу.

Надлежни саветују да, у случају већих падавина и због брзине ветра, возачи пре него што изађу на ауто-пут – треба да стану на паркинг бензинске станице или око граничног прелаза, где има могућности.

У "Путевима Србије" кажу да ће се, уколико је то потребно, поједини путни правци који нису безбедни за саобраћај привремено затварати ради безбедности возача, али и екипа за чишћење.

Стручњаци упозоравају да возачи хитно монтирају зимске гуме, јер, у противном, могу бити искључени из саобраћаја и платити казну од 50.000 динара, будући да се тада возило третира као технички неисправно.

Јак ветар који је данас дувао у Београду до 13.30 није изазвао проблеме, а надлежни, који су у пуној приправности, апеловали су и на власнике чамаца и сплавова да их добро осигурају.

"Све екипе су у стању приправности како би у случају потребе изашле на терен", рекао је Танјугу начелник градског сектора за ванредне ситуације Раде Милошевић.

Градски штаб за ванредне ситуације апеловао је на власнике пловних објеката да осигурају и привежу пловила у складу са прописима, и да обезбеде дежурство на чамцима, сплавовима, бродићима, кућицама на води.

Екипе Речне и Комуналне полиције ће због јаког ветра и узбуркане воде, током дана спровести ванредну контролу пловних објеката, најављено је из градске управе.

Директор "Беоком сервиса" Дарко Главаш апеловао је на Београђане да буду опрезни због појачаног ветра.

У Београду је на снази наранџасти степен метеоролошке опасности.

Вечерас се могу очекивати прве, мање снежне падавине, рекао је Главаш.

"Позивамо грађане да осигурају све што се налази на њиховим терасама", рекао је Главаш, преноси Танјуг.

Главаш је позвао грађане да се обрате "Беоком сервису" ако на јавним површинама примете оштећено стабло или другу ризичну ситуацију која због јаког ветра може да угрози сигурност, како би надлежни што пре изашли на терен и решили проблем.

Телефон "Беоком сервиса" је: 0800-11-00-11.

У Србији ће сутра бити облачно и ветровито, местимично са кишом, а у Тимочкој крајини очекује се хладно време са снегом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У току ноћи у кошавском подручју понегде се очекује краткотрајна суснежица. Ветар ће бити умерен и јак, у Поморављу и Подунављу олујни, а у јужном Банату и оркански, југоисточни.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара