Oпрез при објављивању научних радова

Један од актуелних начина преваре у академском издаваштву јесте израда фалсификованих интернет презентација. Зато је Универзитет у Београду на свом сајту поставио линкове путем којих може да се утврди валидност часописа.

Уз предаторске часописе, добили смо и предаторске сајтове научних издања. Они који стоје иза такве презентације лажирају процедуру објављивања рада, уз наплату фиктивних трошкова.

Часописи који постају жртве овакве преваре често немају издање на енглеском језику или интернет презентацију.

"Када може да се открије да је часопис предаторски, то је када се број радова намножи и када постане евидентно да тај часопис нема стварну рецензију", истиче Вера Дондур, председница Националног савета за науку и технолошки тазвој.

Професори сматрају да треба стати на пут академском лицемерству.

"Знају и сами кандидати и њихови ментори када шаљу рад где га шаљу", каже декан ЕТФ-а Бранко Ковачевић.

Проректор Универзитета у Београду Иванка Поповић каже да се од истраживача очекује да буду врло опрезни када бирају у којим часописима ће издавати резултате свог рада.

"Заиста би била штета да неки добри резултати заврши у проблематичном часопису, јер су то ем изгубљени подаци, ем су потрошене паре", истиче Поповићева.

За крај године најављен је Правилник о категоризацији и рангирању научних часописа, кажу у ресорном минстарству. Предвиђено је да се, уколико часопис буде означен са псеудо, односно предаторски, аутоматски брише са листе категоризованих часописа.

У изради је и "Кодекс етичког понашања за добру научну праксу", који такође регулише проблем псеудо-литературе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара