Читај ми!

Кад супружници донирају органе

Пери Ђуровићу супруга је донирала бубрег, и сада се обоје осећају добро. То је само једна од несродничких трансплантација које су урађене у Србији. Донори могу бити и блиски пријатељи, али је за то потребна и сагласност Етичког одбора.

Пацијенти који имају хроничну слабост бубрега могу бити лечени и хемодијализом, али је ипак најбоље решење за њих да добију нови бубрег. Али, нема довољно донора, па самим тим ни кадаверичних трансплантација. Поједини зато чекају годинама.

Онима којима је неопходна трансплантација бубрега могу да помогну и сродници, а Закон у одређеним ситуацијама дозвољава и несродничку трансплантацију.

Шездесетогодишњи Перо Ђуровић из Зубиног Потока је на дијализу у здравствени центар у Косовској Митровици ишао две године, три пута недељно по четири сата. Бубрег му је, након 30 година брака, донирала супруга. После трансплантације обоје се осећају добро.

Перо ће највероватније током наредне недеље бити пуштен на кућни опоравак где га са нестрпљењем очекује супруга Достана.

"Мало је био нервозан, па сам ја рачунала, ако све буде како треба, да ће да буде боље и за њега и за породицу. Када смо били на трансплантацији, када је успело, видела сам да је другачији човек, његовој срећи није било краја", прича Достана. 

На Војномедицинској академији кажу да су прву несродну, супружничку трансплантацију бубрега урадили 1996. године.

Професор др Ђоко Максић, координатор за трансплантацију ВМА, каже да је том пацијенту и данас добро, као и његовој супрузи, донору.

"Ми смо до сада урадили пет одсто супружничких трансплантација, укупно 19", рекао је Максић.

Осим између супружника, закон предвиђа да несродне трансплантације могу да се раде и између блиских пријатеља. Неопходно је само отклонити све сумње да давалац жели новчану корист за свој чин, тако да сагласност даје и Етички одбор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара