Читај ми!

Протест станара "смрдљивих" зграда

Станари такозваних "смрдљивих" зграда у новобеоградском насељу Др Иван Рибар организовали су протестну шетњу због свог нерешеног стамбеног питања.

Станари зграда у Улици Милева Марић Анштајн, у којима је утврђена повећана концентрација фенола, због чега су зграде прозване "смрдљивима", траже хитан састанак са министарком грађевинарства Зораном Михајловић ради решавања тог проблема и најављују протест испред Владе ако састанка са надлежнима не буде за два-три дана, јавља Танјуг.

Станари траже да им Грађевинска дирекција Србије (ГДС) хитно исплати трошкове расељавања, без "уцењивања" потписивањем неких од понуђених опција.

Они траже да ГДС у потпуности санира комплетну зграду са фасадом, а да им се за то време исплати одштета због немогућности коришћења станова и трошкови комуналија.

Станари траже и да ГДС понуди изградњу нових зграда на територијиј Општине Нови Београд или да се постојеће зграде сруше и на њиховом месту изграде нове, или да им се врати сав новац, а онима који су добили субвенционисане кредите омогући да за исти кредит купе нови стан.

Они тврде да им је Дирекција за сада понудила као једину опцију уговор о исељењу уз пристанак на санацију експерименталном методом, и то без надзора.

"Ко је заиста крив нас не занима. Нека јуре извођаче, подизвођаче. Нашу правду могу да реше једино они. Држава и ГДС. Имамо понуде од ГДС да се због кризе и немаштине одрекнемо дела нашег новца да би они могли да наставе да живе и да раде на овај начин. Ми то нећемо", каже представник станара Срђан Живков.

Представница станара Биљана Ђукановић је новинарима рекла да они трпе притисак јер их "терају" да прихватањем захтева опросте део новца Дирекцији, Републици и инвеститорима на шта, како каже, они не желе да пристану.

Ђукановићева тврди и да је тај предлог Дирекције незаконит.

"И наше Министарштво здравља и стручњаци Светске здравстене организације оценили су да бисмо се изложили великом ризику од канцера ако бисмо само још годину дана остали у овим зградама, и то је наш највећи пробем", рекала је Ђукановићева новинарима.

Током протеста и шетње саобраћај у том делу града био је заустављен, а протест је обезбеђивала полиција.

ГДС: Још увек нема договора са власницима

Грађевинска дирекција Србије (ГДС) саопштила је да је од настанка проблема са непријатним мирисом у две зграде, показала спремност да санира зграде и омогући станарима да наставе живот у својим становима, али да до данас са власницима станова није постигнут договор о санацији.

Како се наводи, ГДС је, по добијању резултата мерења квалитета ваздуха у становима 21. јула, дала могућност станарима да се одмах иселе из станова и да покрије њихове трошкове за закуп другог стана, као све режијске трошкове у стану, док се не изврши санација, што је део станара и прихватио.

Лабораторија за физичку хемију "Винча" је у августу утврдила да је узрок проблема средство за премазивање оплате, оплатол, а у септембру је био урађен Елаборат у коме је дефинисана метода санације зграда.

С обзиром на то да од септембра до данас са станарима није постигнут консензус о начину и обиму санације, Дирекција је била онемогућена да почне радове, тврде у ГДС.

Део станара, како наводе, не прихвата санацију док "Винча" не уради сертификацију и акредитацију методе, иако већина приватних инвеститора већ врши санацију по истој методи.

Како би се превазишла постојећа блокада и створили услови за почетак радова, Дирекција је станарима који одбијају санацију понудила могућност замене стана за слободне станове које има у власништву у насељу Степа Степановић, а у току су преговори са Градом Београдом о преузимању градских станова из преостале четири зграде у том насељу који ће такође бити понуђени за замену.

Друга могућност која је понуђена станарима јесте споразумни раскид уговора уз повраћај новца и надокнаду трошкова које су имали купци око реализације уговора.

"Имајући у виду да је ПДВ на промет стана платила држави, Дирекција не може да врати станарима износ пореза, јер је тај новац у републичком буџету", наводи се у саопштењу.

ГДС наводи да подржава иницијативу станара да им се регулише питање ПДВ-а и да се станарима који желе раскид уговора врати право купца прве некретнине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара