Читај ми!

Више од 100 жртава трговине људима

За првих 10 месеци у Србији је индентификовано укупно 111 жртава трафикинга. Организације за заштиту жртава трговине људима упозоравају да свако може постати жртва.

Директорка Центра за заштиту трговине људима Сања Кљајић рекла је за Танјуг да у овој години доминира радна експлоатација, са 75 идентификованих жртава.

Следи сексуална са осам жртава, принудна удаја са четири, принуда на вршење кривичних дела са две, и по једна индентификована жртва у искоршћавању особа у порнографске сврхе и принуди на просјачење.

"Ове године доминира радна у односу на сексуална експлоатацију која је доминирала ранијих година", рекла је Кљајић поводом Дана укидања ропства који се обележава 2. децембра.

Како каже, углавном је реч о домаћим држављанима, а повећава се и број мушких жртава.

Кљајић је објаснила да трговина људима у Србији може да има елементе заснивања ропског односа, али и да не мора. Све, каже, зависи од организације експлоатације неке жртве.

Према њеним речима, класично ропство је присутно у неким случајевима експлоатације и то зависи од саме организације и личности жртве.

"Имамо различите форме трговине људима али имамо и оне класичне ситуације када је буквално особа заточена, са стражарима испред просторије које борави или са самим експлататором", навела је Кљајић.

Координаторка за односе са јавношћу невладине организације Астра Катарина Ивановић подсетила је да је усвајањем Конвенције УН о сузбијању трговине људима 2. децембра 1949. године укинуто ропство у целом свету.

Ивановић је упозорила да смо данас сведоци да су разне врсте експлоатације и даље распрострањене, те да многи то називају "модерним ропством".

''У Србији се годишње индентификује око 100 жртава трговине људими у различитим видовима експлоатације'', рекла је Ивановић додајући да је Астра СОС телефон примио више од 2.000 позива од 342 нова клијената, а прелиминарно је идентификовано 16 жртава трговине људима.

Наводећи да Астра СОС телефона има намену да пружи директну помоћ жртвама или понтенцијалним жртвама трговине људима, Катарина Ивановић је истакла и да је једна петина позива превентивног, едукативног карактера где грађани зову да се информишу о сигурним миграцијама, запошљавању у иностранству, безбедном путовању, запошљавању или школовању у иностранству.

Ивановић је навела и да је тешко рећи да постоји одређени профил жртве јер свако може постати жртва трговине људима.

''Битно је да су људи информисани о потенцијални ризичним ситуацијама које их могу увести у ланац трговине људима'', поручила је Ивановић.

Међународни дан укидања ропства, 2. децембар, обележава се од 1985. године у знак сећања на доношење конвенције Уједињених нација за сузбијање трговине људима и експлоатације проституције других 1949. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара