Читај ми!

Да ли су и колико мобилни телефони штетни?

Колико су мобилни телефони штетни по оне који их користе није познато ни четири деценије од њихове појаве. Произвођачи тврде да је свака генерација уређаја безбеднија, а стручњаци упозоравају да се користи све више уређаја, па се тако повећава време излагања штетним ефектима.

Сваким даном имамо све више бежичних система око нас. У свету је више од шест милијарди корисника мобилних телефона, све је више таблета, телевизора. Од ове године, масовно је почела примена рачунара без жице.

"Када погледате сваки уређај понаособ, они су данас у стандардима и сви су кад их измерите испод лимита. Међутим, оно што представља потенцијалну опасност и изазива забринутост то је шта ће бити сутра када број уређаја почне да расте и ниво електромагнетне емисије, да ли ће они у збиру да прелазе дозвољени ниво електричног поља", каже професор Александар Нешковић са Електротехничког факултета.

Тек се истражује на који начин кумулативни ефекти делују на здравље људи. Стручњаци упозоравају да све бежичне апарате треба држати даље од мале деце.

"Битно је да се мобилни до друге или треће године на даје детету. Наравно, кад порасте и пође у школу, онда је потребно да имате комуникацију с њим, али дотле је све већ формирано", упозорава Ирини Рељин, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација.

"Оно што је можда мање познато јесте да су телефони који се користе у домовима а служе као бежични апарати са могућношћу преноса са локације на локацију, због фреквенција на којима раде, имају некад и штетније зрачење", каже проф. др Александар Сугарис са Високе школе за информационе и комуникационе технологије.

Мобилни апарати више зраче ако су удаљенији од базне станице.

"Постављање више базних станица је добар начин да се обезбеди бољи квалитет услуга и смањи изложеност јер, ако сте ближе базним станицама, мобилни телефон мора да врши мању емисију да би се конектовао", каже професор Жо Вијар из француског "Лекснета".

Заблуда је, тврде упућени, и да уместо мобилног телефона треба користити слушалицу са жицом, јер су истраживања показала је управо она проводник електромагнетне емисије.

"Кад ставите слушалицу, ви добијете ситуацију као да једну иглицу убацујете директно у мозак а од увета до мозга нема никаквих кошчица, никакве заштите", додаје Вијар.

Препорука је и да се не користе мобилни апарати у лифту или тунелима, односно тамо где је мањи домет.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара