Читај ми!

Без фармацеутских поклона за лекаре

Од Нове године ће 19 фармацеутских компанија објављивати којим лекарима плаћају одласке на стручне скупове. Ни поклањање ситница, попут блокчића и календара, неће бити дозвољено. Циљ је, кажу, ставити тачку на сумње о незаконитој и неетичкој сарадњи. Ипак, тога ће се придржавати само део фармацеутске индустрије.

Према препоруци Европске федерације фармацеутских кућа иновативних лекова, 19 чланица Удружења произвођача иновативних лекова "Иновија", које послују у Србији, убудуће ће објављивати имена лекара којима финансирају одласке на стручне скупове.

У Србији постоји правилник који фармацеутским кућама налаже да на својим интернет странама објављују информације о томе које су стручне скупове и са колико новца подржале, али не и имена лекара чије усавршавање финансијски помажу.

Директор удружења "Иновија" Бојан Тркуља каже да то удружење жели да јавности омогући потпуни увид у то како функционише њихова сарадња са здравственим радницима.

"За наше чланице више није дозвољено давање чак ни ситних поклона здравственим радницима, дакле, блок, оловка, календар, роковник – иако морам да истакнем да српски правилник о начину оглашавања лека дозвољава поклоне малих вредности који су у вези са оним чиме се бави здравствени радник", каже Тркуља.

Министарству здравља су предложили да та правила важе за све фармацеутске компаније у земљи.

У Министарству не искључују могућност измене појединих подзаконских аката, како би сарадња фармацеутске индустрије и медицинског особља била транспарентнија.

"Ради даљег јачања антикоруптивних мера, поједине одредбе из подзаконских аката биће укључене у сам закон и биће прописана казнена политика. Очекујемо да у наредном периоду видимо резултате ове саморегулаторне иницијативе удружења 'Иновија' које могу бити смерница за будуће активности Министарства", пише у саопштењу Министарства здравља.

Фармацеутске куће годишње улажу милионе динара у усавршавање лекара. Објашњавају да је реч о улагању у маркетинг јер на тим скуповима, како кажу, лекаре упознају са новим производима и њиховим дејствима.

У Лекарској комори Србије наводе да је држава законом омогућила сарадњу здравствених радника и фармацеутске индустрије, јер сама нема новца да им финансира одласке на стручне скупове на којима скупљају бодове неопходне за обнављање лиценце за рад.

Директор Лекарске коморе Србије Драган Делић каже да лекарима није у интересу корупција, већ стручно усавршавање и праћење светске медицине, како бисмо могли да идемо корак у корак са светом.

"Могу да упоредим период пре двадесетак година са периодом последње две-три године и мислим да је та сарадња ушла потпуно у законске оквире. Да ли постоје појединачни ексцеси, о њима не могу говорити јер немам такву евиденцију", рекао је Делић.

У досадашњим републичким прописима не постоје критеријуми за избор лекара којем ће фармацеутска кућа платити усавршавање, нити колико пута годишње то може учинити. Свака компанија у складу са пословном политиком то сама одређује.

Да ли ће прихватити праксу Европске федерације иновативних фармацеутских компанија, фирме које нису чланице удружења "Иновија", а послују у Србији, не желе да коментаришу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара