Читај ми!

Колико знамо о споменицима?

Споменика имамо много, али о њима знамо мало. Град Београд најављује изградњу нових, али пре подизања треба урадити много више на едукацији и промоцији.

Град Београд, на иницијативу грађана, разматра неколико места за подизање споменика краљевима Петру Првом и Александру Карађорђевићу. Споменик у престоници добиће и књижевница Исидора Секулић, одлучила је Скупштина Града.

Ипак, краљеви Петар Први и Александар Први Карађорђевић нису једини на које су вајари и уметници у Београду заборавили, или их намерно изоставили.

Београду недостају и споменици којима би одали поштовање Стефану Немањи, али и бројним писцима, уметницима и научницима. Сами споменици, сматрају историчари, нису довољни.

"Познати су споменици који су запуштени, биста Туцовићу која током новогодишњих празника постаје јелка, споменик на Теразијама, очигледно да ту нешто није успело јер мали број људи зна да су ту вешани људи", објашњава историчар Чедомир Антић.

Да споменика имамо много, а да о њима мало знамо слажу се и културолози. Пре подизања споменика, сматрају, треба урадити много више на едукацији и већем укључивању медија у промоцију културе, јер сам споменик, показало се, углавном не утиче на то да се о тој личности сазна више.

"Споменици имају свој смисао и свака генерација која је подизала споменике мислила је да трајно обележава успомену, Живот показује да то није тако ако изостану други облици чувања наративног сећања, а то је зашто је неко важан и да то постане део наше културе", каже културолошкиња Милена Драгићевић Шешић.

Важно је и да споменици буду на правом месту. Историчари подсећају да се град шири и да осим центра треба размишљати и о другим деловима Београда.

Како најављују у градској управи, у плану је преуређење комплекса на Цветном тргу, где ће бити подигнут споменик Бориславу Пекићу.

Тако ће, осим владара, и друге знамените личности ускоро добити ваљано обележје у главном граду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара