Докторске студије - најслабија карика

У току је реструктурирање докторских студија у оквиру пројекта "Родос". Много посла до краја године биће и за инспекторе Министасртва просвете због великог броја доктората одбрањених мимо постојећег Закона о високом образовању.

Председници националних савета за високо образовање и науку кажу да је за њих било откриће да докторске студије по новом систему нису у пуној мери још заживеле.

Председница Националног савета за науку и технолошки развој Вера Дондур каже да многи факултети тврде да су престали са магистарским студијама 2005, али да постоје сумње у вези са тим.

"Има индикација да су се обављале магистарске студије и после тога и вероватно има и кандидата који су дипломирали после доношења Закона о високом обарзовању, а ипак су успели да заврше магистартске студије и да докторирају", истиче Вера Дондур.

Истраживање је показало да је три пута више старих него нових докторанада и да их је тренутно преко 10.000, што је више од европског просека.

"Далеко више докторанада је докторирало по старом. Мислим на докторат који се ради после завршене магистратуре када не морају да се примене сва правила, која се примењују при акредитацији докторских студија, а то је објављивање рада у иностраном часопису", истиче Срђан Станковић, председник Националног савета за високо образовање.

Професори сматрају да су докторске студије најслабија карика високог обарзовања.

"Можда је решење у формирању школе докторских студија. Може да се направи сарадња са универзитетима, што је код нас недовољно развијено", наводи декан ЕТФ-а Бранко Ковачевић.

Новим Правилником о докторским студијама се предлаже да ментор не буде члан комиисије за одбрану доктората, већ да само присуствовује одбрани, док члан комисије може да буде и из иностранства.

"Својим присуством ментор потврђује свој удео у дрокторској дисертацији и даје допринос, али независна комисија оцењује рад. Мислим да је добро и за ментора и за кандидата", каже проректор Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Кандидат ће морати да буде први аутор рада, а посебни софтвери ће проверавати његову оригиналност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се