"Унуци наркомани отимају пензије"

Директорка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић рекла је да је све више наркомана који чине насиље у породици и то над старима.

"Они отимају паре од бака и дека, који врло често због тога добију и батине, то је углавном онда када се примају пензије", рекла је Станојевићева, која је у Геронтолошком центру у Јагодини учествовала на трибини под називом "Насиље над старима".

Наркоманија је једна од пошасти која је врло присутна и може бити још гора ако јој се не стане на пут, оценила је Станојевићева.

"Саветовалиште је ове године забележило 2.800 позива због насиља у породици, што је број на нивоу прошлих година. Број жртава насиља се не повећава, док је број убијених жена ове године 22, а прошле године их је 46 убијено у породичном насиљу", рекла је Станојевићева, преноси Танјуг.

Када је реч о насиљу над старима, 12 одсто позива се односи на насиље у породици над старијим члановима. 

"То чине деца родитеља, која више нису деца већ одрасли, који имају 40 и више година а који злостављају своје родитеље, туку их, изгладњују, закључавају у просторије где нема грејања, не дозвољавају им да користе кухињу да спремају храну, истерују их напоље", каже Станојевићева.

Према њеним речима, стари то трпе, и даље воле своју децу и често не говоре о ономе што се дешава.

"Они и даље воле своју децу и њима је жао што до тога долази. Они у причама бране своју децу, не причају о томе шта им се дешава, а ако и причају – онда је крив неко други а не њихово дете, криве су околности што је, ето, остало без посла, крив је шеф или жена ако је има јер га је наговорила", рекла је Станојевићева.

Она је за пример "нечовештва о безобразлука" навела случај једне жене коју су избациле из куће близнакиње које је она као бебе усвојила, отхранила и ишколовала.

"Те две близнакиње избацују помајку у двориште, не дају јој да уђе у кућу, не дају да једе, а њу, која има више од 70 година, срамота је од комшилука због тога што јој раде", рекла је Станојевићева.

Жртве насиља углавном ћуте

Помоћник тужиоца у Основном суду у Јагодини Данијела Миленковић навела је да је највећи број кривичних пријава и предмета које тужилаштво у овом граду добија баш "због насиља у породици", али да старије особе које су жртве насиља о томе углавном ћуте.

"Када и пријаве полицији, те особе задржавају право да против својих најближих не говоре, и тако тужилаштву отежавају даљи поступак процесуирања", напоменула је Миленковићева.

Према њеним речима, често не постоји ни медицинска документација о насиљу јер се такве особе ретко јављају лекарима, недостају сведоци догађаја, а ако и има сведока, то су опет чланови породице или евентуално комшије, које опет не желе да о томе говоре.

"Баке и деке не желе против својих унука, ни када су малтретирани не желе да унуци буду осуђени, што знатно отежава процесуирање у таквим предметима, додала је помоћница Миленковић.

Трибина је одржана у оквиру обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама 25. новембра, а присуствовало јој је око 60 стручних радника из центара за социјални рад из Јагодине, Крагујевца, Бољевца, Ћуприје, Параћина и других општина овог дела Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво