Читај ми!

Стефановић: Стопа криминала у паду

Криминал у Србији је у периоду од маја до октобра мањи за 9,4 одсто него у истом периоду прошле године, рекао је министар полиције Небојша Стефановић на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Чланови Одбора су већином гласова усвојили извештај о раду МУП-а за периоду мај-октобар, који је представио Стефановић нагласивши да је у свим областима борбе против криминала и корупције постигнут значајан напредак, преноси Танјуг.

"Откривена су 1.043 кривична дела са елементима корупције, што је 16 одсто више него у истом периоду лане", рекао је Стефановић, додавши да је пријављено укупно 1.100 особа међу којима преовладавају одговорна лица из приватних, друштвених и мешовитих предузећа.

Стефановић је навео и да је у наведеном периоду смањен укупан криминал у Србији за 9,4 одсто у односу на исти пориод лане и то са 55.649 на 50.432 кривична дела.

Према његовим речима, интензивним превентивним активностима полиције откривено је 2.707 кривичних дела са извршиоцима који су ухваћени на лицу места.

Министар унутрашњих послова је навео да је у посматраном периоду ове године, у односу на прошлу, смањен број кривичних дела општег криминалитета за 11,5 одсто, и то са 51.267 на 45.368 дела.

"Смањен је број тешких убистава за 37,1 одсто, са 35 на 22 убиства, број тешких убистава у покушају за 37,5 одсто, односно са 24 на 15, као и убистава у покушају за 32,6, односно са 92 на 62", рекао је он.

Стефановић је истакао и да је повећано откривање кривичних дела из области привредног криминала за 18,3 одсто и да су активности биле посебно усмерене на откривању сложених облика који су били праћени знатном штетом за буџет и грађане.

Лична карта Андреја Вучића фалсификована

Министар Небојша Стефановић је данас рекао да је полиција "непобитно утврдила" да је приликом оснивања предузећа "Асомакум" коришћена фалсификована лична карта Андреја Вучића, брата српског премијера, пренела је Бета.

Стефановић је на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове истакао да су графолози "непобитно утврдили" да је фалсификован Вучићев потпис, али и да постоји разлика у слици и серијским бројевима на личној карти.

"Ми се ту нећемо зауставити и трудићемо се да разоткријемо ко су особе које су омогућиле упис у регистре са таквом личном картом", рекао је министар.

Министар Стефановић је навео да је полиција разговарала са бизнисменом Миланом Беком, који је недавно рањен, али да он због здравственог стања није желео да говори о том нападу док се не опорави, пренео је Танјуг.

Стефановић је додао и да је полиција у досадашњем току истраге обавила више информативних разговора са појединим особама, као и да је неке и тестирала на полиграфу.

Због истраге, ипак, каже не може ништа конкретније да изнесе.

Министар полиције сматра и да се истрага развија у добром правцу, а очекује да ће откривању оних који су покушали да убију Бека допринети и форензички налази који су се у протеклом периоду показали као веома драгоцени за сличне истраге.

Стефановић је такође рекао да је полиција од маја до октобра ове године запленила 1,9 тона разних наркотика, што је 18 одсто више него у истом периоду лане.

Нагласио је да је у том периоду посебно повећана заплена хероина, прецизиравши да је у посматраном периоду ове године заплењено 96,8 килограма те дроге.

Према његовим речима, у том периоду је заплењено више од 1,2 тоне марихуане, 1,8 килограма кокаина, што су знатно веће количине него прошле године.

Безбедносна ситуација на југу задовољавајућа

Министар Стефановић је рекао и да очекује да ће истрага убиства жандарма Стевана Синђелића ускоро бити завршена и да ће осумњичени бити приведени правди.

"Ми имамо одређена оперативна сазнања која смо проследили Еулексу, али, као што знате, ми ту немемо могућност да делујемо оперативно, али имамо уверавања да се истрага ближи крају и да ће одговорни бити приведени правди", рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да је на подручју Бујановца, Прешева и Медвеђе безбедносна ситуација на задовољавајућем нивоу, упркос повременим политичким провокацијама.

Министар унутрашњих послова је рекао да полиција напад на новинара агенције Фонет Давора Пашалића третира као изузетно значајан случај, али да је велики проблем то што се Пашалић није одмах после напада обратио полицији, пренела је Бета.

"Ми смо из медија сазнали да се то десило и послали смо наше службенике да разговарају са њим", прецизирао је Стефановић.

Он је додао да је неколико особа приведено на идентификацију, али да је Пашалић рекао да није у стању да препозна било кога.

"То је значајно отежало нашу истрагу, али ми настављамо даље. Формирана радна група поново ће проћи кроз све", рекао је Стефановић.

Упитан докле је стигла истрага о хакерским нападима са сајт Пешчаника, Стефановић је одговорио да је за полицију тај случај завршен и да је сада све у рукама тужилаштва.

С пасошем Косова се не може кроз Србију

Министар Стефановић је изјавио и да неће бити могуће да се са пасошем такозване државе Косово прелази административна линија међу Србије и јужне покрајине.

Стефановић је рекао и да Београд испуњава све обавезе из Бриселског споразума у вези са административним прелазима.

Стефановић је, одговарајући на питања посланика Зорана Живковића, нагласио да полиција не истражује ко је из државних органа одговоран због евентуалних пропуста током мајских поплава.

Он је додао и да ће, уколико буде поднета кривична пријава или буде било каквих индиција да је било пропуста – све бити проверено.

Министар је, одговарајући и на питања других посланика, рекао да ће до краја године бити постављени начелници Управе криминалистичке полиције и Управе граничне полиције.

Стефановић је изразио незадовољство што из полиције "и даље цуре информације о истрагама", наводећи да су у рад на терену и обављање увиђаја укључене многе особе који имају контакте са новинарима.

Према његовим речима, у озбиљнијим случајевима хапшења Горана Перчевића, Мирослава Богићевића, Драгослава Космајца... информације нису процуреле у медије јер је за њих знао мали број људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара