Навикавање на нотаре

Два и по месеца након што су почели да раде, јавни бележници кажу да су грађани навикли да правне послове завршавају у њиховим канцеларијама. Обраћају им се највише за оверу докумената, склапање уговора о промету непокретности, уговора о доживотном издржавању, за састављање тестамената и поделу брачне имовине.

Радмила Петрић је недавно продала стан, а уговор о промету непокретности написала је агенција за некретнине. Потом је уговор проверио јавни бележник и сачинио запис којим је постао јавна исправа.

"Ми смо га овде ишчитали, разјаснили све чланове уговора, никаквих недоумица није било, и кад кажем јасан – онда мислим да ми није потребно никакво правничко знање да бих га разумела", истиче Радмила Петрић.

Љиљана Петронијевић има, међутим, другачије искуство. Уговор о продаји стана који је наследила од родитеља чекала је, због непотпуне документације – 20 дана. Морала је да донесе нов власнички лист, очеву умрлицу стару деценију и по, и мајчину кршетницу.

"То је било мало једноставније у суду: донесете документа, они погледају, овере вам уговор и одмах је ту поред шалтер где плаћате. А код нотара: донесете документа кад прикупите, онда их он узме у разматрање, па вам тек за неколико дана закаже да дођете да вам уради уговор", објашњава Љиљана Петронијевић.

Нотари објашњавају да без комплетних докумената не може да се закључи уговор, нити да се гарантује правна сигурност.

"Углавном се клијенти изненаде када чују шта им од документације све тражимо, не схватајући зашто се све то тражи, јер им то нико до сада није тражио. Када грађани продају стан мало негодују, међутим, када су у улози купца врло им прија", истиче јавни бележник Нина Штиглић.

Власници агенција за некретнине су подељени. Драган Јовановић из агенције "Хедонија" истиче пример Барајева, где постоји само један нотар. Тамо је клијент хтео да прода некретнину која је под хипотеком.

"Имате три стране у процесу које то желе да обаве на обострано задовољство и нотара који инсистира да се то обави под неким условима које он предлаже – а ти услови не одговарају ниједној странци у процесу", објашњава Јовановић.

У другој агенцији кажу да је промет исти у последње три године. Одговара им и што се термини заказују, па нема чекања.

"Ако је читање заказано у 12, тачно у минут се уговори ишчитавају, у 12.15 се испотписују, за 20 минута се све то заврши и онда идемо до банке да пребацимо новац", објашњава Винко Чајевић из агенције "Становинк".

Сваки нотар има приступ судском регистру, где проверава да ли је објекат био у промету у последње четири године. Ускоро би требало да се повежу и са катастром. А тиме, кажу, гарантују правну сигурност.

"Урадимо запис у року од три дана од момента предаје документације, када је документација комплетна. Наводи о томе да се чека недељама или месецима заиста нису тачни", каже јавни бележник Лела Милановић Радојичић.

У Србији су до сада отворене 93 канцеларије јавних бележника. Према Закону о јавном бележништву, један нотар се именује на сваких 25.000 становника, што значи да ће их у земљи бити више од 350.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара