Читај ми!

Шабић тражи ажурност министарстава

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић сугерисао је министарствима да ажурније објављују информације о раду, посебно информације о располагању јавним средствима и да се према тој обавези односе много одговорније.

Повереник Родољуб Шабић је утврдио да два министарства, Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на својој интернет презентацији нису имала објављене информаторе о раду и упутио им писмено упозорење, преноси Танјуг.

Свим министарствима, изузев Министарству просвете, науке и технолошког развоја чији Информатор је био ажуран и садржајан, упућене су сугестије за унапређење садржаја.

Повереник је у периоду од краја септембра 2014. године до 12. новембра 2014. године прегледао усклађености информатора о раду са законом, односно Упутством за израду и објављивање информатора о раду које је Повереник донео на основу закона.

"Из мноштва проблема по свом значају се издваја неприказивање података о буџету и јавним набавкама, дакле информација које су веома често и апсолутно легитиман предмет интересовања јавности а чије је објављивање обавеза на којој Повереник инсистира", наводи се у саопштењу.

Податке ни о одобреном буџету за текућу годину, ни о његовој реализацији, како се наводи, нису објавили Министарство привреде, Министарство омладине и спорта, Министарство културе и информисања.

Одобрени буџет за текућу годину, али не и податке о његовој реализацији, објавила су Министарство финансија, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

С обзиром на то да два поменута министарства нису уопште имала објављене информаторе, у тренутку контроле потпуне податке о приходима и расходима за текућу 2014. годину није било објавило више од половине од укупног броја министарстава.

И са подацима о јавним набавкама за текућу 2014 годину, министарства су поступала на сличан начин, као и у вези са буџетом и само њих осам поступило је у складу са Упутством.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво