Читај ми!

Несавесним возачима одузимање аутомобила

Министарство унутрашњих послова представило је предлоге измена Закона о саобраћају о већој безбедности на друмовима. У драстичним случајевима кршења закона предвиђено је и одузимање возила. Ако неко без дозволе седне пијан у возило, не треба да се буни ако му одузму возило, то возило је постало оруђе исто као пиштољ, каже министар Стефановић.

Предложене измене Закона о саобраћају ускоро ће се наћи у парламенту, најавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, нагласивши да је њихов циљ спасавање живота свих учесника у саобраћају.

Стефановић је истакао и да се предложеним изменама пооштрава казнене политика, истакавши да ће се истовремено појачано радити на превенцији и едукацији.

Навео је и да је заштитна мера одузимања возила планирана када се ради о посебним облицима насилничке вожње, када се, рецимо, вози без возачке дозволе или у алкохолисаном стању већем од два милигама по милилитру.

Према његовим речима, то возило се рачуна као оруђе или "као опасно средство које је угрозило не само тог који је возио већ и друге учеснике у саобраћају" и то је једна од заштитних мера.

"Знате, ако неко без возачке дозволе седне мртав пијан у возило, не треба сутра да се буни ако му држава одузме то возило... То возило је постало оруђе исто као пиштољ... Тај човек је тиме што је урадио угрозио безбедност и буквално покушао да убије неке људе", рекао је министар.

Стефановић је додао и да када се под дејством алкохола седне за волан, "онда се дешава да се прође кроз црвено светло, да возе 200 на сат кроз град, да падну у реку са човеком у гепеку... и то су страшне ствари".

Подсетивши да је један од примарних циљева МУП-а повећање безбедности у саобраћају, додао је и да је на том плану доста урађено, али да ће се и даље радити на драстичним променама.

"Број страдалих ове у односу на 2013. смањен је за 100, што је озбиљан резултат, али нисмо задовољни тиме... и даље радимо на драстичним променама које треба да доведу да Србија у том смислу достигне стандарде развијених европских држава", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, зато је пре два месеца формирана радна група чији је циљ био да се измени и допуни Закон о безбедности саобраћаја ради смањења броја саобраћајних незгода и погинулих и повређених на друмовима.

Стефановић је новинарима представио предложене мере, од којих се неке тичу повећања безбедности деце у возилима.

"Предложено је да се помери граница коришћења седишта за децу до 12 година или коришћање безбедносних подметача уколико дете није достигло висину од 35 центиметара", рекао је министар додавши да је тај предлог у складу са европском праксом.

Према његовим речима, одредбе за насилничку вожњу су знатно строже и односе се и на насељена места и на друмове ван насељених подручја као и за вожњу под дејством алкохола.

"Пробна возачка дозвола ће се издавати на рок од две године лицама које први пут полажу возачки испит за путничка возила и моторцикле а изузетно ако то ураде пре навршене 19 године живота пробна дозвола важиће до 21 године живота", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, предложено је и да се продужи време у коме се не може управљати возилом на основу пробне возачке дозволе током ноћи на период од 23 до 6 сати ујутро.

Стефановић је навео и да је предлогом мера обухваћена и област техничких прегледа возила, објаснивши да је у тој области планирано и увођење информациног система. Министар је нагласио и да ће полција истовремено учинити све што може на превенцији али и модернизацији саобраћајне полиције.

"Желимо да покажемо да није само репресија оно што ћемо примењивати... појачаћемо контролу на путевима и наставићемо да модернизујемо саобраћајну полицију", рекао је Стефановић.

Говорећи о хапшењу Мирослава Богићевића, Стефановић је рекао да верује да ће се у даљој истрази против власника "Фармакома" показати да, осим Привредне банке Београд (ПББ), има још оштећених банака.

Стефановић је поручио да, с обзиром на то да су спорни кредити ПББ одобравани Богићевићу 2012. године, кад је на власти већ била Српска напредна странка, неће бити заштићени они који нису одговорно радили свој посао.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво