Читај ми!

Дан борбе против насиља над женама

Широм света се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама. Од почетка године, у породичним свађама убијена је 21 жена. Организације које помажу женама које су претрпеле насиље наводе да им се годишње јави више од 10.000 њих. Министар правде Никола Селаковић најављује да ће бити унапређено кривично законодавство које санкционише насиље над женама.

Ригорозне казне, брзи судски поступци, забрана приласка и осуда, морају бити реакција државе и друштва, а жртвама мора бити гарантована максимална социјална, економска, здравствена и психолошка заштита, оценила је потпредседница Владе Зорана Михајловић, гостујући у Јутарњем програму РТС-a.

"Морамо заједно да се боримо против тога. Мислим да ми треба да имамо једну националну кампању – жене Србије против насиља, дакле жена за жену. Морамо саме да учинимо тај први корак, да жене постану свесне да треба да разговарају, да треба да пријаве насиље. А с друге стране држава мора да обезбеди довољно услова да након тога, кад начине тај корак, не буду опет санкционисане оне а не онај ко је напасник", истакла је Михајловићева, која је на челу Владиног Координационог тела за родну равноправност.

Потпредседница Владе је, у оквиру обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, отворила конференцију "Насиље у породици са аспекта релевантних институција", у организацији Саветовалишта против насиља у породици. 

Министар правде Никола Селаковић најавио је да ће, у складу са европским стандардима прописаним Истанбулском конвенцијом, а чији је потписник и Србија, у наредном периоду бити унапређено кривично законодавство које санкционише насиље над женама.

"Када су у питању кривична дела насиља у породици и насиља над женама, правосуђе такве поступке мора да третира са посебном пажњом и хитношћу, како мере и казне не би остале без свог смисла и ефекта", навео је Селаковић у писаној изјави поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици – Истанбулска конвенција, коју је Србија као чланица Савета Европе потписала и ратификовала, ступила је на снагу 1. августа ове године.

Истанбулска конвенција унапређује механизме заштите жена од насиља и представља први и једини регионални – европски правно обавезујући инструмент у области насиља над женама, указао је министар правде.

Један од најтежих облика кршења људских права 

Насиље над женама је један од најтежих облика кршења људских права и слобода, где је угрожено право на живот, слободу, али и психички и физички интегритет жртве, нагласио је министар.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић оценила је да је насиље над женама још широко распрострањено и да сузбијање ове појаве и заштита жена нису ефикасни и делотворни.

Чињеница да је у овој години 21 жена изгубила живот у породичном насиљу мора бити аларм за све надлежене органе и читаво друштво, наводи Петрушићева.

Указује да борба против насиља над женама не може бити успешна ако се ова појава не сагледава у контексту родних стереотипа, предрасуда и дискриминаторних ставова дубоко укорењених и широко распрострањених међу професионалцима који раде на спречавању и процесуирању насиља над женама.

Потпредседник Народне скупштине Србије Владимир Маринковић, огласио се саопштењем у којем наводи да је насиље над женама један од највећих проблема с којима се наше друштво сусреће, због чега ће парламент "уложити максималан напор у борби против те појаве".

Напоменуо је да се степен насиља над женама из године у годину не смањује, а да су акти насиља према женама све свирепији и са све више елемената патолошког у себи.

Маринковић је навео да је неопходно доношење адекватних законских решења које ће смањити стопу насиља над женама, преко адекватног система надзора који ће спречити понављање насиља особа које су већ биле насилне према женама, до јаких казни за насилнике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво