Сарадња универзитета одбране Кине и Србије

Министар одбране Братислав Гашић, који борави у Кини, посетио је Специјалну бригаду 38. здруженог корпуса кинеске војске и обишао Национални универзитет одбране, где је потписан Меморандум о сарадњи са Универзитетом одбране у Београду.

Кинеској страни понуђено је школовање на основним и последипломским студијама у Војној академији, генералштабно и командноштабно усавршавање, специјалистички курсеви и други облици усавршавања, преноси Танјуг.

Током посете Специјалној бригади 38. здруженог корпуса кинеске војске, Гашићу је приказана оспособљеност те елитне бригаде, пренело је Министарство одбране Србије на свом сајту.

Гашић је јуче, на почетку посете Кини, разговарао са министром националне одбране Кине генерал-пуковником Чанг Ванћиуеном о актуелним политичко-безбедносним питањима.

Гашић и Чанг закључили су да су свеукупни односи две земље веома добри и традиционално пријатељски, а потписали су и Споразум о војној донацији вредној 1,1 милиона долара.

Гашић је захвалио Министарству одбране Кине на донацијама у информатичкој опреми и санитетским теренским возилима, као и на помоћи после мајских поплава у Србији.

Током сусрета је истакнут значај војнообразовне сарадње две земље, "а министри одбране разговарали су и о даљем развоју војноекономске, војнотехничке и војномедицинске сарадње".

Пре састанка са кинеским колегом, министар Гашић положио је венац на Споменик народним херојима на Тргу Тјенанмен, навело је МИнистарство одрбане Србије.

Током посете Кини, која ће трајати до 22. новембра, биће потписани и Меморандуми о разумевању и сарадњи Министарства одбране и кинеске компаније ЗТЕ и о разумевању између предузећа "Југоимпорт СДПР" и China Poly Group Corporation.

Гашић ће се састати и са потпредседником Централне војне комисије генералом Фан Чанглонгом и учествовати у раду Форума Сјангшан који организује Министарство националне одбране Кине, најавило је раније српско Министарство одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије