Читај ми!

Војска Србије кључни играч у региону

Начелник Оружаниих снага Пољске генерал Мјечислав Гоцул каже да његова земља Војску Србије види као водећег и кључног играча у очувању стабилности и безбедности у региону и шире.

Мјечислав Гоцул је, после састанка са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем, нагласио да је сарадња две војске добра, али и да постоји простор за даље унапређење, преноси Танјуг.

Начелник Оружаниих снага Пољске је најавио и да ће током посете разговарати са колегама о различитим питањима и могућим областима за унапређење војне сарадње.

Гоцул је честитао Диковићу на активностима које припадници Војске Србије предузимају ван граница, у мировним мисијама УН и ЕУ.

Диковић је нагласио да је, посебно у последње две године, сарадња добра и да се односи на размену искустава у области школства, АБХО, верској служби...

Навео је да ће током посете бити разговора и о размени искустава о учешћу у борбеним групама ЕУ и безбедносној политици ЕУ.

"Министарство одбране и Војска Србије, следећи стратегијски пут ка ЕУ, доприносе настојањима наше земље за реализацију свих обавеза на том путу", рекао је генерала Диковић.

Напоменуо је да Пољска, која је једна од најразвијених земаља Европе, има репрезентативне оружане снаге и да је у последњих десетак и више година учествовала у свим међународним активностима у свету.

Према његовим речима, размена искустава о учешћу у мировним мисијама је од великог значаја за Војску Србије.

Диковић је напоменуо и да ће се разговарати о војно-економској сарадњи и низу других питања од обостраног интереса.

Подсетио је да припадници пољске војске активно учествују у снагама КФОР-а на Косову и Метохији са више од 200 припадника, а да та држава у Мисији Еулекс има око 100 људи, што су такође заједничке додирне тачке.

Свечани дочек делегацији Оружаних снага Пољске приређен је у Генералштабу Војске Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије