Слава са више вере и мере

Уколико славите славу и озбиљни сте у томе, онда вам није свеједно колико ће вас то коштати. Нарочито ако вам је смањена плата или пензија. Да ли је дошло време да славимо са више вере и мере уместо што се стидимо јер нам је трпеза била краћа од комшијске. Шта о томе каже Црква, а шта наука.

Сезона је слава, а Србија мора да штеди. Славе су и под Турцима и у социјализму биле прилика да се међу истомишљеницима слободније говори о политици. А последње две деценије као да је једини циљ да се прослави што богатије.

"Повратак религији без разумевања и без едукације је допринео да се организују на начин који није верски него више само друштвени и славило се у смислу потрошње и друштвеног статуса и доказивања колико је ко бољи верник", каже Зорица Кубурић, социолошкиња религије.

Криза не заобилази ни славску трпезу. Пензионерка Зора Деветак ће славити скромније.

"Ситуација је таква, али је то ипак један наш традиционални празник.То је начин да се скупимо, да се подсетимо ко смо", каже Зора.

Али има и оних који ће чак и да позајме. Само да на столу, пред свега, буде бар 20 врста колача.

"У том разводњавању славе иде и до тих прилика да се неко покаже и докаже и пред фамилијом како је он и те како моћан и супериоран у односу на друге па ће он то много лепше и садржајније кроз оне споредне ствари кроз јело и пиће и друге ђаконије да прослави славу", каже протојереј ставрофор Драгомир Сандо.

Пример би морали да дају најпре они који не морају да штеде.

"Поручујемо и позивамо и у овом времену наш народ да прославља своје славе и да то буде један далеко скромнији начин с једне стране у материјалном смислу а дубљи у духовном", истиче Сандо.

Без обзира да ли је посна или мрсна, слава поједе две плате или пензије. Криза би морала да нас натера да се уозбиљимо и свој однос према традицији упристојимо. Да славску трпезу не бисмо покривали чековима и брзим кредитима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије