Читај ми!

Омеровић: Социјални центри лоши у спречавању насиља

Србија је на неславном месту у Европи по броју жртава насиља у породици, а највећи проблем у спречавању таквог насиља представљају Центри за социјални рад, каже председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић рекао је да су само у прошлој години забележене 42 жртве насиља у Србији, преноси Танјуг.

"Насиље у партнерским односима и у породици, поготову када говоримо о броју жртава, односно жена, је само у прошлој години забележило неславан рекорд са 42 жртве. По томе је Србија на неславном месту у Европи", поручио је Омеровић.

Истакао је да Центри за социјални рад у Србији представљају највећи проблем када је у питању спречавање породичног насиља.

"Отворено говорим да су највећи кривци Центри за социјални рад. Они су на неки начин сабирни центри и све од њих креће. Не можете да кривите Тужилаштво или правосуђе ако Центар за социјални рад није препознао насиље у породици и над женама. Ако имате лош материјал или штоф, не можете направити добро одело", каже Омеровић у Врњачкој Бањи.

Истакао је да се због тога често дешава да многи насилници у породици остају некажњени јер постоје пропусти у раду примарних институција.

У Врњачкој Бањи је одржана седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, а главна тема била је улога механизма за родну равноправност и поступање надлежних органа у спречавању насиља над женама и породичног насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије