Други дан штрајка просветара

Више од 60 одсто школа у Србији штрајкује скраћивањем часова на 30 минута, саопштавају синдикати. У преподневној смени штрајковало 39 одсто школа, кажу у Министарству.

Синдикати просвете саопштили су да више од 60 одсто школа у Србији штрајкује скраћивањем часова на 30 минута, што значи да је повећан број школа које штрајкују.

"Више од 60 одсто школа у Србији штрајкује, имамо повећање броја школа, јуче је било око 1.000, сад је 1.023 школе", рекао је агенцији Бета председник Синдиката радника запослених у просвети Слободан Брајковић.

Истакао је да постоји проблем, јер поједини председници већа директора школа шаљу директорима школа дописе где траже да уколико постоји један запослени у школи који не штрајкује, настава мора да траје 45 минута, те се та школа не рачуна као да учествује у штрајку.

Брајковић је рекао да су се данас штрајку прикључиле и веће школе у Србији и више од 75 одсто запослених.

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја навели су, међутим, у саопштењу достављеном агенцији Бета да је у преподневној смени данас штрајковало 39 одсто школа.

"Поједине школе одустале су од штрајка, док је у другим штрајк данас почео. У тоталу, од 1.768 школа, јуче се штрајковало у 662, а данас у 696. У Београду се јуче штрајковало у 21 одсто школа (59 школа), а данас у 19 одсто (53) школе", навели су у саопштењу.

Како су објаснили, Министарство добија податке од 18 школских управа које покривају територију читаве Србији, те "води евиденцију о свим школама, без обзира да ли су велике или мале".

"Међутим, чак и у школи у којој ради 100 наставника, а само један од њих штрајкује, у нашој евиденцији та школа се води као да се у њој спроводи штрајк", додали су.

Коментаришући наводе Министарства, Брајковић је истакао да разлика у подацима између Министарства и синдиката потиче одатле што Министарство обрачунава и оне школе са једним до пет ђака, које никада не штрајкују, а њих је око 400.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије